Učitavanje stranice: Bura: broj 38 - listopad 2018.

Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 05 Studeni 2018 16:31

Bura: broj 38 - listopad 2018.

Dragi sugrađani, kad su me prije par dana prijatelji u Zagrebu upitali: „Kako si proveo godišnji?“ odgovorio sam poznatom starom poštapalicom: „...ludo i nezaboravno“.

Kad bolje razmislim, doista je tako i bilo. Ono „ludo“ više-manje, ali nezaboravno uistinu da. Čak da sam i promišljao o kojem slobodnom danu, za „ljenčarenje“, nije bilo vremena. U brdu obveza i rada, dani su prolazili, a da nije bilo niti jednog slobodnog trenutka kojeg sam mogao posvetiti odmoru kakvog mnogi zamišljaju. Možda će nekom zvučati čudno, no za mene je dan bez aktivnosti i pokreta nepoznanica. Ono što mi pričinjava istinsko zadovoljstvo i pravi „odmor za dušu i tijelo“ upravo je posebno
zadovoljstvo koje čini ideja stvaranja nečeg novog. Skica iscrtana u glavi, u trenutku kad u svojim rukama imaš alat, kad strojevi bruje, a radiona zatrpana alatom svake vrste oživi u cijeloj svojoj pomalo prašnjavoj, ali čarobnoj ljepoti. I kad zastaneš na tren i gledaš svojih ruku djelo kako nastaje u tom trenutku stvaranja. Nakon svega, u kasne noćne sate osjetiš svaku koščicu, svaki mišić u svojem tijelu, umoran, a istovremeno ispunjen i sretan.

S radošću mogu reći da mi rada i obveza, hvala dragom Bogu ovog ljeta nije nedostajalo. No, to je tek mala sličica mog „odmora“ od gradonačelničkih i saborskih aktivnosti koju sam eto podijelio s Vama jer za sve nas, od sličica iz moje radionice, važnija su naša obećanja koja smo tijekom ljetnih mjeseci pretvarali u stvarnost. Margaretino leto, brojna događanja, svečanosti, najviše od svega gradilišta koja smo otvarali, brojni sastanci, kontakti s investitorima, projekti koje smo pokretali, radne akcije na kojima smo bili, službena putovanja, sjednice, teško je sve i nabrojati. Ali, rezultati takvog rada su vidljivi pa kad sve zbrojim mogu reći da sam iskreno sretan. Popis realiziranog je povelik, kako u našoj Industrijskoj zoni, tako i u našim naseljima. Nešto od svega toga vidjet ćete na narednim stranicama, jer za pokazati sve, kao i uvijek, premalo je prostora.

Uza sve to, ne mogu reći da sam baš potpuno zadovoljan, smatram da neke stvari presporo idu. No, svjestan da ništa ne dolazi samo po sebi, znam da nije ni moguće ostvariti sve što želimo preko noći. Najviše me tišti sve loše što smo naslijedili iz prošlosti. Ostavština nekadašnje države, prljava industrija sve od Luke za rasute terete pa do kanalizacijskog sustava, kojeg zapravo gotovo da i nema, tu je i ex Koksara, devastirani i zapušteni brojni objekti, nedostatna infrastruktura, neriješeni sudski sporovi... još će dugo sve to biti tema naše borbe za Bakar kakvog svim srcem želimo. Ono u što sam sasvim siguran i što me pokreće je činjenica da neprestano uspijevamo realizirati sve što smo zacrtali. Iz dana u dan sam sve uvjereniji da ćemo sva naša obećanja ispuniti. Jedno od njih, koje smo upravo svečano predali našoj djeci, je dvorana OŠ „Hreljin“. Radovi vrijedni osamnaest i pol milijuna kuna, gotovo punih 20 milijuna s otkupom zemljišta i kompletnom dokumentacijom i raznim davanjima. Cijelu investiciju izgradnje financirali smo sami Proračunskim sredstvima uz devet i pol milijuna kuna sredstava HBOR-a koje ćemo vratiti do 2021. godine.

O značaju dograđene škole i nove dvorane za to naše naselje najviše su govorila lica djece, roditelja, brojnih posjetitelja kao i njihove riječi. Pogledi i riječi koje potiču da s još većim žarom gradimo i stvaramo. A toliko je još toga pred nama, desetine projekata spremne su za realizaciju. Iza njih stoji ogroman posao uložen u pripremu, a da bi mogli pokrenuti sve te projekte potrebno je osigurati sredstva. Upravo zato, nećemo stati s još većim ulaganjima u našu Industrijsku zonu na Kukuljanovu i Škrljevu. Uskoro, za koju godinu i na prostoru ex Koksare u Bakru za kojeg upravo sada pokrećemo ključne poteze.Neprestano ulažući u Industrijsku zonu i gospodarstvo na našem području zapravo smo ulagali u besplatne udžbenike, prijevoz, vodovode, kanalizaciju, domove kulture, crkve, financiranje udruga, vrtiće, škole, kao i sve ostale projekte koje smo pokrenuli i koje ćemo još odraditi. Činjenica je da od, već davne, 2001. godine do danas nismo uvodili prirez, nismo podizali komunalnu naknadu, nismo dodatno opterećivali Vas, naše građane, a Proračun je svejedno rastao i svake godine gradimo sve više, unatoč svima koji nas na tom putu pokušavaju zaustaviti. Formula je jednostavna: rad, puno truda (brojni dani, mjeseci i godine bez odmora), jasna vizija, vrijedni suradnici. Najviše od svega „Vi!“ dragi sugrađani, stoga svima Vama punog srca mogu kazati: „Hvala, jer Vi ste naša snaga“. Bez Vas i Vaših riječi podrške koje nam upućujete sve ovo što radimo bilo bi nemoguće ostvariti.


Vaš gradonačelnik,
Tomislav Klarić

Copyright © 2016. Grad Bakar • Sva prava pridržana. Pristupačnost mrežnih stranica.