Učitavanje stranice: Podrška razgovorom građanima koji se nalaze u samoizolaciji ili karanteni zbog korona virusa

Petak, 20 Ožujak 2020 19:26

Podrška razgovorom građanima koji se nalaze u samoizolaciji ili karanteni zbog korona virusa

Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije uspostavilo je besplatnu telefonsku liniju 099 661 47 06 za pružanje podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni.

Građani mogu razgovarati s dežurnim volonterima svakodnevno od 12 do 20 sati.

Hrvatski Crveni križ u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite izradio je upute za siguran način pružanja pomoći starijim i nemoćnim osobama, kao i za sigurno primanje pomoći tijekom epidemije koronavirusa.

Hrvatski Crveni križ i 131 društvo Crvenog križa redovito obilaze stare i nemoćne osobe koje same ne mogu doći do osnovnih životnih potrepština. Svi oni koji trebaju pomoć, a nisu obuhvaćeni programom Pomoći u kući, mogu kontaktirati Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

Vlada Republike Hrvatske zajedno sa svim medijima i javnim servisima pravovremeno je informirala građane o djelovanju korona virusa, njegovu prenošenju, posljedicama i ostalim učincima te kako najbolje zaštititi sebe i druge.

Ipak, građani svakodnevno traže nove informacije o pandemiji koja sve više zahvaća i naše područje pa su iz Ravnateljstva civilne zaštite uveli novi nacionalni broj samo za informacije o korona virusu.

Novi nacionalni broj 113 bit će na raspolaganju svima 24 sata dnevno.

Građani koji se, pak, nalaze u izolaciji zbog sumnje na korona virus mogu telefonom potražiti psihološku pomoć koju uvodi Služba za mentalno zdravlje zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a u tu svrhu bit će dostupno osam telefonskih linija.

Telefon za psihološku pomoć bit će dostupan svakog dana od 08 do 22 sata. Telefoni na koje će se javljati stručnjaci za mentalno zdravlje su: 01/ 2991 356, 01/4696 376, 01/4696 107, 01/4696 297, 01/6468 334, 01/6468 335, 01/6468 337 i 01/6468 338.

Kako bi bolje i pravovremeno informirali javnost o svim detaljima vezanima za korona virus, kao i pokušali educirati stanovništvo o načinima ponašanja i uputili ih u proceduru u slučaju da imaju simptome virusa, Vlada Republike Hrvatske otvorila je web stranicu www.koronavirus.hr.

Uz upute kako se ponašati u određenim situacijama, kako razlikovati koronu od obične prehlade i kako provoditi samoizolaciju, Vlada na stranici objavljuje najnovije informacije i upute Kriznog stožera.

Na stranici se nalazi i karta Republike Hrvatske na kojoj su svi slučajevi korona virusa u Republici Hrvatskoj raspodijeljeni po mjestima gdje prebivaju zaraženi, pa se tako lakše može pratiti i kretanje virusa.

Uz to, Vlada ima i Twitter profil namijenjen brzom informiranju za vrijeme epidemije korona virusa.

Top