Učitavanje stranice: Zahtjeva za propusnice tisuću, odobreno 150

Petak, 27 Ožujak 2020 13:20

Zahtjeva za propusnice tisuću, odobreno 150

Nakon prvih dana u kojima su svi pohrlili na propusnice, građani Bakra su shvatili da smo postavili ozbiljne kriterije i više nema bezrazložnog pritiska, kaže načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Bakra Tomislav Dundović.

"Imali smo više od tisuću zahtjeva otkako su uvedene propusnice. Izdali smo 150 propusnica. Ekipirali smo se, odgovorno razmatramo zahtjeve, postavili smo ozbiljan filter. Prioritet su briga za starije i djecu. Ima i šumova. Neki nisu shvatili svoje nadležnosti. Imali smo problem kod nekih zdravstvenih ustanova. Liječnici nisu shvatili da mogu izdavati propusnice ljudima koji moraju ići na prijedloge. Dosta je bilo zahtjeva za propusnice zbog produženja registracije. Dogovorili smo s MUP-om da je u takvim slučajevima dovoljno predočiti prometnu dozvolu. Apelirali smo na poslodavce koji još uvijek rade da koriste minimalan broj zaposlenika da bi se proces održao. Sugerirali smo da se propusnice daju i članovima obitelji koji voze ukućane na posao, obzirom da ne funkcionira javni prijevoz. Kao i svugdje, bilo je zahtjeva za propusnice koji su zbilja neozbiljni. Tražila se propusnica da bi se kupilo nešto za raditi u vrtu, na primjer", objašnjava načelnik Stožera i zamjenik bakarskog gradonačelnika.

U početku je bilo zagušenja pri izdavanju propusnica jer su svi pohrlili. Sada se zahtjevi rješavaju u 24 sata.
Situacija u Bakru je pod kontrolom

"Strogo se držimo uputa koje spušta nacionalni stožer preko županijskog stožera na lokalnu razinu. Nadziremo pridržavanje mjera. Na terenu su postrojbe Civilne zaštite, dignuta je Vatrogasna zajednica Grada Bakra s četiri DVD-a. Prvenstveno kontroliramo trgovine i zaključak je da se trgovci pridržavaju mjera. Grad Bakar je dosta specifičan zbog Industrijske zone, gdje djeluje velik broj gospodarskih subjekata. I mogu reći da sam zadovoljan kako sve funkcionira u Industrijskoj zoni. Nema kršenja pravila. U početku je bilo sporadičnih problema na području Grada. Ljudi bi po starom običaju kupili piće u trgovini pa bi sjeli ispred. Toga više nema", kaže Dundović.

Ustanove i gradske tvrtke funkcioniraju u turnusima 15-15 dana. Stožer je spreman i za eskalaciju epidemije, zlu ne trebalo.

"U pripravnosti su rezervne snage, vijeća mjesnih odbora. Pripremamo prostore u vlasništvu Grada koji su zatvoreni za udruge i manifestacije. Očistili smo ih i dezinficirali. U slučaju da dođe do eskalacije smo spremni. Nabavljena je sva potrebna zaštitna oprema, jednim djelom istu koriste snage Civilne zaštite koje na terenu provode mjere protiv širenja virusa COVID-19. Na zalihama imamo dovoljne količine zaštitnih odjela, maski, rukavica, kao i ostale opreme. Poštujemo odluke Nacionalnog stožera, strogo se pridržavamo svih naloga i uputa. Za sada nismo dijelili, primjerice maske pučanstvu iz jednostavnog razloga što za to nemamo naputak Stožera. Prema njihovom mišljenju takvo nešto nema smisla. Svi vidimo da mjere koje su nam naložene daju pozitivne rezultate i utemeljene su u struci. Smatramo da svako postupanje koje nije usklađeno sa Stožerom stvara nepovjerenje u institucije što nam u ovom trenutku najmanje treba.  ", zaključuje Dundović.  

Tekst i foto: tunera.info

Top