Učitavanje stranice: Otkriven spomenik replike Povelje Marije Terezije

Petak, 26 Travanj 2019 11:21

Otkriven spomenik replike Povelje Marije Terezije

Povodom 240. obljetnice proglašenja slobodnog kraljevskog grada Bakra svečano je otkriven spomenik replike Povelje Marije Terezije.

Ono što je prije 240 godina pisalo u povelji, to smo zacrtali kao cilj prije desetak godina i to provodimo, rekao je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić

Povodom 240. obljetnice proglašenja slobodnog kraljevskog grada Bakra na Jazu je svečano otkriven spomenik replike Povelje Marije Terezije. Povelja je od izuzetne važnosti za razvoj i povijest Bakra. Njome je 23. travnja 1779. godine Marija Terezija proglasila Grad Bakar slobodnim kraljevskim gradom i dodijelila mu gradski grb, autonomiju i crkveni patronat. Kao municipalni grad Bakar je samostalan, ima povlastice i šalje zastupnike u Hrvatski sabor. Spomenik je svečano otkrio gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić uz asistenciju turističke vodičkinje Marjete Trkman Kravar.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić je istaknuo da se podizanjem spomenika simbolično vraća Bakru stari sjaj, koji svojom poviješću zaslužuje. Previše je neispričanih priča, previše je toga nametnuto, rekao je gradonačelnik Klarić naglašavajući da sa suradnicima želi od Bakra učiniti luku u koju će se vraćati mladi. Ono što je prije 240 godina pisalo u povelji, to smo zacrtali prije desetak godina kao cilj i to provodimo, a to je da Bakar čini gospodarsko srce Hrvatskog primorja.

Spomenik je blagoslovio župnik Nikica Jurić. Glazbenu kulisu događanju dalo je Kulturno-umjetnička udruga Sklad, a u programu su sudjelovale udruga Bakarska žena, Gradska straža Bakar 1848 te Bakarska gospoda i kapetani. Bakrani su zahvalili na pomoći pri podizanju spomenika Mramor comercu d.o.o., Tiskari Sušak d.o.o., Staklarni Crikvenica d.o.o. i Heraldici Art d.o.o. Nakon svečanog otkrivanja, posjetitelji su krenuli u povijesnu šetnju Bakrom s Marijom Terezijom koju je “oživjela” Trkman Kravar.

Čime je carica i kraljica Marija Terezija toliko zadužila Bakar?

Dana 23. travnja 1779. Marija Terezija je Poveljom, između ostalog, uzdigla Bakar u slobodan kraljevski grad i podijelila mu grb i veću autonomiju u smislu gradskih statuta. U doba vladavine Marije Terezije, Bakar je ostvario izniman napredak. Razvila se luka, brodogradnja i brodarstvo, trgovina i vinogradarstvo. Bakar je u svom progresu privlačio i stanovnike. Krajem 18. i početkom 19. stoljeća Bakar je najveći hrvatski grad. Po popisu 1787. godine ima 7. 656 stanovnika. Rijeka ima manje od šest tisuća stanovnika, Varaždin manje od pet tisuća, a Zagreb manje od tri tisuće stanovnika.

Top