Učitavanje stranice: Projekt vrijedan 11,5 milijuna kuna ide po planu, vatrogasci do rujna dobivaju svoj novi Dom

Četvrtak, 23 Travanj 2020 14:11

Projekt vrijedan 11,5 milijuna kuna ide po planu, vatrogasci do rujna dobivaju svoj novi Dom

Vatrogasna zajednica Bakar sa svoja 4 DVD-a naš su veliki oslonac i partner u brojnim aktivnostima, godinama financiramo njihov rad, nabavljali smo opremu, uređivali postojeće domove, a sva četiri društva imaju impozantan i obnovljen vozni park s velikim brojem različitih vrsta vozila za sve namjene.

Obećanje dano davnih godina o izgradnji ovog Doma za mene je poseban osjećaj jer dokazuje ispravnost naših odluka kojima smo ulažući sredstva u gospodarstvo stvorili uvjete da bez ičije pomoći, sami možemo ići u ovako velike investicije, one dokazuju ispravnost naše politike u kojoj svako dano obećanje mora biti ispunjeno’, kaže gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Grad Bakar nastavlja s realizacijom svojih kapitalnih projekata među kojima je i gradnja novog vatrogasnog doma vrijednog 11,5 milijuna kuna, kojega financiraju vlastitim sredstvima. Radovi na gradilištu na južnom ulazu u Industrijsku zonu započeli su u studenome prošle godine i, kažu nam u gradu, unatoč izvanrednoj situaciji idu po planu te bi vatrogasci u svoj novi dom trebali useliti najkasnije u rujnu ove godine.

Na objektu su već izgrađeni armirano betonski zidovi čime je završena kompletna konstrukcija. Započeli su radovi na hidroizolaciji, krovištu i montaži stolarije, te nakon toga slijede ostali obrtnički radovi. Osim izgradnje same glavne zgrade i pomoćne građevine gradi i sva potrebna infrastruktura poput vodovodnog ogranka, pristupne ceste, parkirališta, trga s urbanom opremom i velikom skulpturom sv. Florijana poklon tvrtke Vatropromet d.o.o iz Zagreba. Osim toga, u sklopu kompleksa gradi se i boćalište uz osiguran i prostor za pranje vatrogasnih vozila.

Vodilo se računa i o osobama s poteškoćama u kretanju pa su za njih osigurane kolne površine kao i parkirna mjesta. Zelenim površinama i hortikulturi posvećena je posebna pažnja tako da je već iz projekta vidljivo kako će zelenilo novom domu škrljevskih vatrogasaca dati poseban štih.

Radovi na novom vatrogasnom domu počeli su u listopadu prošle godine

Grad Bakar, jedan je od onih gradova koji je prepoznao rad i trud dobrovoljnih vatrogasaca svoga kraja te za vatrogastvo godišnje izdvajaju preko milijun kuna. Na svom području ima Vatrogasnu zajednicu s četiri dobrovoljna društva: Zlobin, Hreljin, Bakar i Škrljevo. Na području Grada Bakra je 150-ak operativnih vatrogasaca, a društva okupljaju čak 421 vatrogasca raznih dobnih skupina.

Izgradnjom ovog kapitalnog objekta, vatrogasci Škrljeva i njegovi mještani dočekali su ostvarenje njihove dugogodišnje želje. Punih 40 godina od osnivanja DVD-a Škrljevo, kreće se u izgradnju novog doma vatrogastva čiju realizaciju vatrogasci čekaju posljednjih dvadeset godina.

Tijekom svih ovih godina škrljevski vatrogasci koristili su se pomoćnim prostorima u vlasništvu Hrvatskih željeznica i Doma kulture u Škrljevu.

Budući vatrogasni dom mjesto je vatrogasne izvrsnosti gdje će mladi stjecati prva vatrogasna znanja, a dobrovoljni vatrogasci imati uvjete za život, rad i jačanje vatrogasnih sposobnosti.

Novi vatrogasni dom Škrljevo biti će smješten neposredno uz Industrijsku zonu Kukuljanovo, najrazvijeniju poduzetničku zonu u Republici Hrvatskoj čime će se povećati sigurnost gospodarskim subjektima i zaposlenima na ovom području. (M.P.D.)

Vatrogasci pomažu u borbi protiv korone

Znak obostranog zadovoljstva i dobre suradnje pokazuje pomoć bakarskih vatrogasaca koji su pružili pomoć Stožeru civilne zaštite Grada Bakra u sprječavanju širenja epidemije zaraze korona virusom Covid -19 na njihovom području. Naime, ovi ljudi svakodnevno s predstavnicima Stožera obilaze Bakar kontrolirajući pridržavanje mjera propisanih od strane Nacionalnog stožera. U suradnji s gradskim društvom Crvenog križa, čekaju spremni kako bi pružili ruku pomoći u opskrbi starijih i nemoćnih ljudi, ukoliko se epidemija nastavi i proširi na ovo područje, te kapaciteti Crvenog križa u opskrbi ne budu dovoljni.

Tekst i fotografija: gradonacelnik.hr

Top