Učitavanje stranice: Izvještaj: Margaretino leto tradicionalna ljetna manifestacija

Nedjelja, 08 Rujan 2013 23:27

Izvještaj: Margaretino leto tradicionalna ljetna manifestacija

Margaretino leto 2013 prepuno događanja Margaretino leto 2013 prepuno događanja

Svečanost otvaranja Margaretinog leta ove se godine spojila s proslavom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što je odredilo i kreiranje posebnog koncepta programa. Spuštanjem festivalske zastave uz prigodan program u kojem su koncert održale klape Hreljin, Kvarner, Sklad i Škrljevo, u Bakru je zatvoreno ovogodišnje Margaretino leto, tradicionalna ljetna manifestacija koja je tijekom srpnja i dijelom kolovoza Bakranima i njihovim gostima ponudila obilje zanimljivih kulturnih, zabavnih, sportskih i drugih događanja.

Svečanost otvaranja Margaretinog leta ove se godine spojila s proslavom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što je odredilo i kreiranje posebnog koncepta programa za samo otvorenje. Simboličnim podizanjem zastava, najprije Margaretinog leta, a nakon toga i zastave Europske unije na poseban način obilježilo se spajanje tradicije bakarskog kraja s ulaskom u EU. Ovogodišnje svečano otvorenje obilovalo je raznim dogaðanjima, pa je tako preludij same svečanosti bilo otvorenje izložbe »INRI«, autorice Marije Brezac Benigar u crkvi sv. Margarete. Uslijedila je predstava »Superheroj«, u izvedbi kazališta Mala scena iz Zagreba, nakon čega su nastupili KUD Sloga s Hreljina i pjevački zbor Josip Kaplan iz Rijeke. Izvedba »Ode radosti«, službene himne Europske unije, koju su otpjevali pjevački zbora Josip Kaplan, točno u ponoć najavila je ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Nakon podizanja zastave Europske unije te svečanog nazdravljanja sa starom Bakarskom vodicom, pušteno je 500 svijetllećih balona u vedro Bakarsko/europsko nebo.

Prva Bakarska biciklijada
Prvi dani Margaretinog leta bili su posvećeni djeci, u sklopu Dječjeg tjedna, što je bila i jedna od novina ovogodišnje manifestacije. Tako su najmlađi Bakrani i njihovi roditelji imali priliku razveseliti se programu Udruge Vita »Mladi Bakra svome kraju«, sudjelovati u kreativnim radionicama, raspjevati se na Dječjem festivalu Astra i susretu dječjih zborova u organizaciji Praputnjarskih slavića na Žalu ribara, pod nazivom »Raspjevani Žal«. Nastupili su dječji zborovi Praputnjarski slavići, Halubajčići, Zvijezda Danica, Mali Rijeèani, Morčići, Grobnički tići te djeca iz Centra za autizam iz Rijeke.

Po prvi puta u Bakar su, na Žal ribara, stigli i veliki block-busteri, dva velika filmska hita – dječji film »Zambezija« i hit hrvatska komedija »Sonja i bik«. Novina ovogodišnje manifestacije bila je i prva Bakarska biciklijada, organizirana uz svečano otvorenje biciklistièkih staza. Tako je otvoreno više od 160 kilometara biciklistčkih staza što se protežu sve do podno Risnjaka, a u prvoj biciklijadi sudjelovalo je čak 60 biciklista. Uređeno je čak devet kružnih biciklistièkih staza koje obuhvaćaju gotovo sva bakarska mjesta sve do granice s Gorskim kotarom. Staze su namijenjene rekreativcima, ali i avanturistima.

Atraktivna Pomorska bitka
Margaretino leto poznato je po brojnim već tradicionalnim dogaðanjima, kao što su obilježavanje Dana Grada Bakra uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća, Pomorska bitka, Bakarski susreti, večer čakavštine, izložbe, koncerti i kazališne predstave. Tako su, između ostalih, koncerte održali Tercet Tomašić, Gustafi, Alen Polić, KUD Sklad s gostima, klapa Cambi. Prikazane su i kazališne predstave »Nosi nas Rijeka« u izvedbi KUD-a Primorka s Krasice, »Terapija« Teatra Rugatino, »Rent a luftić« riječkog Ri Teatra. Posebna pažnja bila je posvećena obilježavanju 5. kolovoza – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji je obilježen jutarnjim topovima s kaštela i gradina te budnicama. U Gradskoj knjižnici Bakar u sklopu Margaretinog leta otvorena je izložba »Bakar – nekad i sad«, autora Miljenka Šegulje. Pomorska bitka zauzima posebno mjesto u Margaretinom letu, jer prikazuje atraktivnu rekonstrukciju povijesnog pomorskog napada, kada su Mlečani daleke 1616. godine po posljednji put bezuspješno pokušali osvojiti Bakar. Ove ju je godine, uz više od deset tisuća posjetitelja, obilježio desant na Bakar s 23 povijesne postrojbe Hrvatske vojske, Hrvatskom ratnom mornaricom i bakarskom Gradskom stražom. U bitci su sudjelovali i stari jedrenjaci opremljeni pirotehničkim sredstvima. Posebno atraktivno zasigurno je bilo spuštanje padobranaca koji su nosili hrvatsku, bakarsku i zastavu Europske unije. Cijeli događaj završio je vatrometom i koncertnim nastupom grupe Gustafi te feštom do jutarnjih sati.

BIS Fest
Jedan od noviteta ovogodišnjeg Margaretinog leta je novokreirani festival BIS Fest ili festival Bakar i serenade. Ideja festivala bila je prezentirati domaće izvođaće u interpretacijama koje im nisu svojstvene, pa su tako izvođaći koji inače izvode lagane balade, uz jednu pjesmu po vlastitom izboru izvodili pjesme potpuno drukčijeg glazbenog izričaja koje su im bile diktirane od strane stručnoga žirija. Publika je, kupnjom ulaznice, umjesto klasične ulaznice dobila takozvanu fućkalicu kako bi jačinom puhanja mogla nakon svake interpretacije dati svoju zvučnu i glasnu ocjenu, kako pjesme, tako i snalaženja izvoðača. Na BIS Festu nastupili su Milka Čakarun Lenac, Karin Kuljanić, Tamara Brusić, Katja Budimčić, Toni Markovski, Alen Polić, Joso Bajok, Duško Jeličić Dule, Mirjana Bobuš te Nevia Rigutto. Gost večeri bio je Giuliano. Publika je prvom pobjednicom BIS festa proglasila Katju Budimčić, dok je Stručni ocjenjivački sud odlučio prvo mjesto dodijeliti Josi Bajoku.

Top