Učitavanje stranice: 70. rođendan i mještani Škrljeva pomogli da školska zgrada zablista

Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 23 Listopad 2017 22:38

70. rođendan i mještani Škrljeva pomogli da školska zgrada zablista

Vrtići, Vijeće MO, škrljevske udruge, Grad Bakar i PGŽ prikupili su oko 54 tisuće kuna za unutarnje uređenje, a Grad Bakar uložio je novac u uređenje fasade pa zgrada blista iznutra i izvana.

Područna škola Škrljevo obilježila je 70. godišnjicu rada, prigodnim programom održanim u prostorima škole, kao i u škrljevskom Domu kulture. Nakon svečane sjednice Nastavničkog vijeća, u prostorijama škole otvorena je prigodna izložba učeničkih radova, koju su otvorili najmlađi učenici – blizanci Lana i Luka Cuculić, učenici prvog razreda.

U prigodnom programu otvorenja izložbe pridružili su im se učenici četvrtog razreda – Zara Čelebić, Loren Sertić i Tibor Požgaj. Svečanost je nastavljena u Domu kulture, svečanom priredbom učenika PŠ Škrljevo.

Četrdeset učenika
Područna škola Škrljevo djeluje u sastavu Osnovne škole Bakar i uz područne škole Krasica i Kukuljanovo najveća je i najbrojnija područna škola na bakarskom području. U tekućoj školskoj godini ima 81 učenika, podijeljenjih u četiri razredna odjeljenja, od 1. do 4. razreda, s kojima rade učiteljice Nadija Vidas, učitelj mentor, koja je ujedno i voditeljica PŠ-a Škrljevo, Helena Borčić, Tina Burić i Tamara Sobol. U školi već osam godina radi i produženi boravak, u kojem svakodnevno boravi četrdeset učenika s kojima rade učiteljice Silvija Blažina i Albina Brašnjić.

Počela je s radom 1. rujna 1947. godine. Nekoliko godina prije, 1942. i 1943. godine, u prostorijama župnog stana radila je kratko škola na talijanskom jeziku, a prije otvorenja područne škole, škrljevska djeca odlazila su u školu na Kukuljanovu. Na školskoj je zgradi 1960. godine nadograđen kat, dvije školske godine, od 1960. do 1963., postojao je i jedan peti razred, ali se s vremenom odustalo od formiranja viših razreda zbog nedostatka učenika, tako da učenici danas nakon završenog četvrtog razreda u pravilu nastavljaju školovanje u OŠ Bakar.

PŠ Škrljevo u sastavu je OŠ Bakar od 1978. godine, nakon reorganizacije mreža škola, a prije toga bila je u sastavu nekih drugih riječkih škola. Posljednjih godina bilježi porast broja učenika.

Akcije mještana

Naša škola aktivno sudjeluje u životu i radu lokalne zajednice. Promičemo ekološku, zavičajnu i komponentu pomaganja i solidarnosti, pa smo tako započeli s organizacijom humanitarnih sajmova, od kojih smo prikupljena sredstva usmjerili prema potrebitima. Prije dvije godine započeli smo veliku akciju prikupljanja novca za uređenje prostora školske zgrade u kojoj su sudjelovali i naši vrtići, Vijeće Mjesnog odbora Škrljevo, sve škrljevske udruge, Grad Bakar i Primorsko-goranska županija. Prikupili smo oko 54 tisuće kuna, koje smo utrošili u unutrašnje uređenje, kao i nabavku dijela školskog namještaja. Tijekom protekle dvije godine Grad Bakar uložio je sredstva kojima je uređena i fasada školske zgrade, tako da naša škola sada, osim iznutra, blista i izvana – kaže učiteljica Nadija Vidas.

Tekst i fotografija: Novi list

Copyright © 2016. Grad Bakar • Sva prava pridržana.