Učitavanje stranice: Odluka o privremenoj zabrani preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Četvrtak, 19 Ožujak 2020 11:59

Odluka o privremenoj zabrani preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Ovom Odlukom se, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID – 19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ( u daljnjem tekstu: HZJZ).

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije 1 odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25.studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Interes Republike Hrvatske za ulazak u Republiku Hrvatsku osoba iz stavka 3. ove točke potvrđuju čelnici ministarstava sukladno propisanom djelokrugu u iznimnim slučajevima. Ne te osobe obvezno se primjenjuju upute i mjere koje donosi HZJZ.

Top