Učitavanje stranice: Margaretino leto Bakru - tradicionalni sadržaji u novom ruhu

Utorak, 19 Lipanj 2018 13:34

Margaretino leto Bakru - tradicionalni sadržaji u novom ruhu

Među brojnim događanjima ne propustite otkriti iznenađenja bakarskog Kaštela koji za ovu priliku širom otvara svoja vrata, prošetati kroz povijest Frankopana s divicom Margaretom te uz veliku i dobro znanu Pomorsku bitku, uživati i u Maloj Pomorskoj bitki za djecu, a po prvi put vas čeka i Kino pod zvijezdama!

Turističko buđenje Bakra koje se zbivalo van sezone, intenzivirat će se tijekom ljeta, točnije od 23.6. do 28.7. kad će raznolika i zabavna događanja pod zajedničkim nazivom Margaretino leto ponovo biti razlogom dolaska mnoštvu posjetitelja. Ova manifestacija koja svake godine zajednički organiziraju Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra nosi tradicionalni pečat vidljiv u prepoznatljivim i prihvaćenim sadržajima, ali uvijek donosi i nešto novo.

ŠETNJA KROZ POVIJEST U ZNAKU FRANKOPANA
Najveća je novost sam početak Margaretinog leta odnosno Šetnja kroz povijest koja će ove godine u potpunosti biti posvećena slavnoj obitelji Frankopan i odvijat će se u Frankopanskom kaštelu i oko njega. Kao dio velike proslave 900. obljetnice prvog spominjanja imena Frankopan koju organizira projekt kulturno-povijesne rute "Putovima Frankopana", Frankopanski kaštel u Bakru zasjat će brojnim srednjovjekovnim sadržajima. Saznat ćete tako kako su izgledale kuhinja i oružarnica u doba Frankopana, moći ćete se okušati u tkanju na tkalačkim stanovima, zaigrati neku od srednjovjekovnih igara ili upoznati plesove toga doba. Šetnja kroz povijest odvest će vas daleko u prošlost točnije u 15. stoljeće pa ćete tako moći upoznati kneza Nikolu Frankopana koji će samo za ovu priliku stići sa svojom svitom s otoka Krka, a moći ćete i prošetati starim gradom u pomalo neočekivanom društvu.

U želji da educira i zabavi posjetitelje Šetnje kroz povijest, ali i potakne vodiče Kvarnera na interpretacijsko vođenje te pokaže kako se na zanimljiv i interaktivan način može ispričati povijest Kaštela i grada Bakra, Turistička zajednica Grada Bakra pozvala je u goste "divicu Margaretu" odnosno Ivu Sillu, kreatoricu popularnih zagrebačkih turističkih šetnji Secret Zagreb i prvog interpretacijskog vodiča i trenera u Hrvatskoj.
Iva Silla će samo za ovu priliku utjeloviti sluškinju ili divicu Margaretu koju su gospoda Frankopani u svoj kaštel doveli sa svojih kontinentalnih posjeda i koja će kroz dvije, jedno i pol satne, besplatne ture posjetiteljima ispričati sve tajne svojih gospodara, ali i puno zanimljivosti iz bogate bakarske prošlosti. Požurujući je da se što prije vrati svome poslu u Kaštelu divicu će na trenutke u šetnji prekidati Elizabeta Frankopan, vlasnica Kaštela u čiju će ulogu "uskočiti" Ivina kolegica i vodičkinja s licencama za čak 7 županija i Grad Zagreb, Marjeta Trkman Kravar. Ture će kretati s Perila na bakarskoj rivi u dva termina, u 18 i 20h, a treba naglasiti da će se i ove godine održati stručno vođenje po Gornjem gradu, s polaskom ispred Kaštela u 19:00 h i 21:00 h te pričanje bajki i legendi u samom Kaštelu u 19:30 h i 20:30 h.

Na kraju Šetnje kroz povijest, Margaretino leto, nakon službenog otvorenja, doživjet će i ono glazbeno uz koncert talentiranog pjevača Marka Škugora čime će otpočeti niz raznovrsnih događanja u kojima ćete moći uživati tijekom lipnja i srpnja. Od dječjeg "Raspjevanog žala" do popularnog BIS Festa, Večeri klapa te koncerata klasične glazbe "Gudačkog kvarteta Cadenza", Bakar će ponuditi raznovrstan program. Široku publiku će zasigurno privući koncert grupe Point na Pomorskoj bitci te popularni gosti iz Slavonije, grupe Opća Opasnost s kojima će, nakon legendarnih Bakarskih susreta biti zatvoreno Margaretino leta. Margaretinom letu neće nedostajati ni kazališnih predstava, izložaba i plesnih večeri, a bit će tu i jedna modna revija te večer za pamćenje u kinu pod zvijezdama.

POMORSKA BITKA ZA VELIKE I MALE
Središnje događanje Margaretinog leta, rekonstrukcija zadnjeg, bezuspješnog napada Mlečana na Bakar, Pomorska bitka, održat će se 14. srpnja. Uz tradicionalni pohod na Risnjak u jutarnjim satima, popodne i večer ispunit će sadržaji zbog kojih će mnogi upravo taj dan odabrati za posjet Bakru.
Margaretin sajam s autentičnim proizvodima, suvenirima i gastro ponudom, svečani mimohod povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, rekonstrukcija povijesne Pomorske bitke uz željno iščekivani vatromet te zabava uz grupu Point i party na Bukovu, mamac su za sve generacije. Novitet je ove godine program pod nazivom Mala Pomorska bitka namijenjen najmlađima i njihovima roditeljima koji će se u Gradskom vrtu održavati od 18 do 21h pod posebnim sponzorstvom Ine. U nekoliko zanimljivih kutaka mališani će pronaći zabavu i igru inspiriranu povijesnom baštinom. U Raspričanom kutku pripovjedačica će im ispričati priču o Pomorskoj bitci, a u Razigranom kutku saznat će i isprobati kako su izgledale igre malih Bakrana u prošlosti, ali i zaigrati memory igru "Bakarske sličice". U Edukativnom kutku čekat će ih radionica s hrvatskim autentičnim igračkama (HAI), a u Kreativnom, bojanke s motivima Pomorske bitke. Kad se umore od aktivnosti u svakom kutku Gradskog vrta, djeca će moći, zajedno s roditeljima, "predahnuti" na obližnjem dječjem igralištu, a prije polaska obavezna će biti fotografija za pamćenje u Fotokutku!

PROGRAM DOGAĐANJA

Top