Učitavanje stranice: Program obilježavanja 240. godina Povelje Marije Terezije u Bakru

Petak, 12 Travanj 2019 23:46

Program obilježavanja 240. godina Povelje Marije Terezije u Bakru

 

Pozivamo Vas  na svečano otkrivanje spomenika Povelje Marije Terezije u Bakru, na prostoru Jaza koje će se održati, u utorak, 23. travnja 2019. godine u 18.00 sati.

Carica i kraljica Marija Terezija stupila je na vlast 1740. godine te nastavila promicati politiku svoga oca i podupirati razvoj trgovine i obrta.
Kraljevskom poveljom od 5. rujna 1777. godine carica i kraljica Marija Terezija vratila je Bakar u državnopravni okvir Hrvatskog kraljevstva dok je drugom poveljom od 13. svibnja 1778. godine Bakar proglasila slobodnim gradom i pomorskom lukom, odredivši njegov kotar koji se prostirao od Trsata do Šmrike.

U Bakru je ustanovljena gradska općina, a grad je dobio i gradsko poglavarstvo te kapitanalno vijeće čime je ustanovljen gradski patricijat. Bakarski su patriciji sačinjavali plemstvo grada. Patricijsku je čast mogla na vlastitu zamolbu dobiti svaka ugledna osoba, a zadobivena čast i gradsko plemstvo protezalo se i na potomke patricija.

Poveljom od 23. travnja 1779. godine Marija Terezija proglasila je Grad Bakar slobodnim kraljevskim gradom i dodijelila mu gradski grb, autonomiju i crkveni patronat. Kao municipalni grad Bakar je samostalan, ima povlastice i šalje zastupnike u Hrvatski sabor.

U doba vladavine Marije Terezije Bakar je ostvario veliki napredak. Razvijala se luka, a dodatno su se razvijale brodogradnja i brodarstvo. Prepoznata je uloga obrazovanja pa je osnovana pučka škola, ustanovljena gradska općina, gradsko poglavarstvo i patricijat. Razvila se trgovina i vinogradarstvo. Bakarski prezidi nastali su većinom za vrijeme vladavine austrijske carice i hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije i upravo tada obogaćeni su nasadima vinove loze „Beline“.

Krajem 18. stoljeća Bakar postaje najveći grad u Hrvatskoj. Shodno svemu navedenom, bakarski municipij utjecao je na proširenje trgovine i prometa u ovim našim krajevima, a Marija Terezija odigrala je značajnu ulogu u razvoju grada Bakra.

Povodom 240. obljetnice proglašenja slobodnog kraljevskog grada Bakra, pozivamo Vas na svečano otkrivanje spomenika replike Povelje Marije Terezije. Spomenik će svečano otkriti gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić i  vlč. Nikica Jurić uz prisustvo bakarskih udruga: Gradske straže Bakar 1848, KUU Sklad, Bakarske žene i Bakarske gospode i kapetana.

Nakon svečanog otkrivanja, posjetitelji će moći uživati u intepretacijskoj turi licencirane vodičkinje interpretatorice baštine Marjete Trkman Kravar "Šetnja s Marijom Terezijom",  kroz koju će na slikovit i zanimljiv način, oživjeti povijesne činjenice o razvoju Bakra za njene vladavine.

Top