Učitavanje stranice: Najava: Koncert duhovne glazbe u Bakru

Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 23:25

Najava: Koncert duhovne glazbe u Bakru

Pozivamo Vas na vrlo zanimljiv koncert duhovne glazbe u Bakru u organizaciji KUU Sklad.

U utorak, 22.10.2019. u 19:00 u crkvi Majke Božje od Porta ugostiti ćemo jedan od najboljih hrvatskih zborova, zbor Schola Cantorum iz Rijeke. Na veliko veselje Bakrana, Schola Cantorum će izvesti pomno birani repertoar velikana duhovne glazbe u biseru bakarske sakralne baštine, crkvi Majke Božje od Porta uz koju se veže i zanimljiva legenda koja kaže da se odred Turaka jedne noći spustio u bakarsku dolinu do crkve i ukrao pozlaćenu srebrnu krunu s kipa Majke Božje.

Poslije krađe uputili su se Turci s krunom prema Krasici, ali ih je neka nadnaravna sila zaustavila, tako da nisu mogli nastaviti sve dok ukradenu krunu nisu ostavili na jednom trnovitom grmu. Kad je otkrivena krađa u crkvi, Bakrani su tražili krunu i našavši je u trnju, vratili na kip Majke Božje. U kasnijim stoljećima kruna je prodana, a novac upotrijebljen za popravak oštećene crkve.

Sačuvao se njen trag u kutiji s natpisom: Corona B.V.M. argentea deaurata, quae has portes olim Turcis depradesdantibus ablata ab iisdem non nisi ipsa restituta, recessum habuere (kruna Bl. Dj. Marije, srebrna, pozlaćena, koju su Turci prigodom pljačke ovih krajeva odnijeli i tek pošto su je vratili, mogli su odstupiti).

Za orguljama koncert će pratiti Petra Kukavica, a zborom dirigira maestra Ingrid Haller. 

Pridružite nam se u utorak i uživajte s nama!

Top