Učitavanje stranice: Grad Bakar u finalu za titulu najboljeg grada u kategoriji obrazovanja i demografske politike

Četvrtak, 08 Listopad 2020 16:06

Grad Bakar u finalu za titulu najboljeg grada u kategoriji obrazovanja i demografske politike

Ovogodišnji pobjednici izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos biti će proglašeni krajem tekućeg mjeseca.

Najbolji mali grad u kategoriji obrazovanja i demografske politike izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos tražit će se između lanjskog pobjednika Cresa, Bakra, Buja, Krka I Novigrada.

Pobjednici ovogodišnjeg izbora kojeg organiziramo u suradnji sa Jutarnjim listom i agencijom Ipsos bit će proglašeni krajem mjeseca.

Bakar: U obrazovanje i mlade uložili 30 milijuna kuna – izgradili dva vrtića i dvije sportske dvorane, sva djeca imaju mjesto u vrtiću, učenicima besplatan produženi boravak I školski pribor

Grad Bakar po treći put potvrđuje svoj status jednog od najboljih gradova za demografiju I obrazovanje ulaskom u samo finale našeg izbora za najbolji grad, a o važnosti koju pridaju ovom segment najbolje govori podatak da su u proteklih nekoliko godina u obrazovanje I mlade uložili 30 milijuna kuna. Naša analitika kaže i kako je Bakar u top 5 po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u kategoriji malih gradova (28,46 posto proračuna), u top 10 po iznosu porodiljine naknade po novorođenom u istoj kategoriji gradova (4.312 kuna po novorođenom), u top 15 po broju odgojitelja u vrtićima (5,7 djece po odgojitelju), u top 15 po broju visoko obrazovanih stanovnika u kategoriji malih gradova (svaka 7,8 osoba je visoko obrazovana).

Grad Bakar nizom projekata, mjera i potpora stvara uvjete za ugodan i kvalitetan život djece i mladih, te iz godine u godinu sve se više ulaže u predškolski i školski odgoj, obrazovanje te socijalnu politiku, kako bi se olakšalo roditeljima, a pružilo što sretnije i bezbrižnije odrastanje mališanima. Bakar se naročito istaknuo ulaganjima u vrtiće i škole te pomoći roditeljima u financijskim izdacima vezanim za školovanje najmlađih i mladih sugrađana.

Među kapitalnim projektima izgradila su se dva dječja vrtića, dvije nove školske sportske dvorane, uveden je pedijatar, logoped, produženi boravak u svim područnim i osnovnim školama, uz sve to još je čitav niz pogodnosti kojima grad potiče kvalitetniji život djece i mladih, smatrajući to najboljim ulogom u budućnost Bakra. Zaposlenim roditeljima osnovnoškolaca nižih razreda od velikog je značaja produženi boravak, koji je u dvije osnovne škole na području Bakra organiziran u čak 7 skupina, a za koji Grad godišnje izdvaja preko pola milijuna kuna. Roditeljima se pomaže i kod troškova osnovnoškolskog obrazovanja pa su oslobođeni nabave radnih bilježnica za đake od prvog do osmog razreda, njih ukupno 541, za što je samo ove godine izdvojeno 197 tisuća kuna.

Roditelji prvašića s područja Grada Bakra ni ove godine nemaju gotovo nikakvih troškova vezanih uz školski pribor i materijale, tradicionalno ih je na školskim klupama dočekao poklon paket sa svime što im je potrebno za uspješan početak školovanja, od likovnih mapa I kolaža, škarica, omota, pa do pune pernice…

Pomaže se i obiteljima s više školaraca. Roditeljima koji istovremeno školuju troje ili više djece u osnovnim i srednjim školama isplaćuje se jednokratna novčana naknada u iznosu od 1.500 kuna. Grad sufinancira logopeda za svu djecu predškolskog i školskog uzrasta kojoj je ta pomoć potrebna. Stipendiranjem učenika i studenata, već godinama se potiče izvrsnost, učenici primaju 500 kuna mjesečno, dok studenti mjesečno dobivaju 750 kuna. Samo u 2020./21. za stipendije je osigurano 260 tisuća kuna.

Izdvaja se i za putne troškove učenika i studenata, za što je osigurano 160 tisuća kuna. Grad sudjeluje s učešćem od 33 posto, a sufinanciraju se i pokazne karte svim učenicima Osnovne škole Hreljin koji u školu putuju iz okolnih naselja.

Bakar se može pohvaliti i brojem vrtića. DV Bakar čiji je osnivač djeluje na tri lokacije, u Hreljinu, Bakru i Škrljevu, a uz gradski su i dva privatna vrtića te obrt s dadiljama. Na području Grada nema liste čekanja i neupisane djece, svako dijete čiji su roditelji iskazali interes za upisom u vrtić dobilo je mjesto, a tu se također pomaže obiteljima s više mališana. Za drugo dijete plaća se pola cijene, za treće kao i djecu u socijalnom programu vrtić je besplatan. Za sufinanciranje smještaja u privatnim vrtićima i dadilje, Grad Bakar godišnje izdvaja 1,7 mil kuna, dok je za rad Dječjeg vrtića Bakar u proračunu osigurano 5,2 milijuna kuna.

Posljednjih godina značajna sredstva uložena su u infrastrukturu, rekonstrukcijom i prenamjenom dijela zdravstvene stanice proširen je vrtić Škrljevo i kapacitet vpovećan za još jednu jasličku skupinu. S prvim danom rujna, mališani su uselili u nove prostorije te su im značajno poboljšani uvjeti za boravak. U projekt proširenja uloženo je 2,4 milijuna kuna, kod čega 1,7 mil kuna iz europskog poljoprivrednog fonda. Dječji vrtić Bakar početkom godine oformio je stručni tim, zaposlio pedagoga i psihologa koji je uz zdravstvenu voditeljicu potpora odgojiteljima, roditeljima i djeci na svim lokacijama

Iako nije njihov osnivač, Grad značajne investicije ulaže u održavanje škola. Kapitalnim projektom vrijednim 18,5 milijuna kuna, kojeg je u cijelosti financirao, u OŠ Hreljin 2018. uredile su se tri nove učionice i suvremeno opremljena sportska dvorana. Svake godine osnovnim se školama isplaćuju donacije za podizanje pedagoškog standarda, a Grad Bakar financira i sudjelovanje učenika na školskim natjecanjima.

Na području Bakra djeluje 66 udruga u sportu i kulturi, kojih većina okuplja djecu u raznim izvannastavnim aktivnostima. Blagdan Svetog Nikole se već tradicionalno obilježava dječjim predstavama i podjelom oko 450 prigodnih paketa, za darove i organizaciju priredbi izdvaja se oko 120 tisuća kuna. Radi se i na poboljšanju demografske slike bakarskog kraja. Roditeljima se isplaćuju potpore za novorođene i to 3 tisuće kuna za prvo, 4 tisuće kuna za drugo, 8 tisuća kuna za treće dijete, a za svako sljedeće- 10 tisuća kuna.

- Grad će i dalje nastaviti ulagati u predškolski i školski odgoj, obrazovanje i kvalitetniji život djece i mladih, smatrajući to najboljim ulogom u budućnost – poručili su iz Bakra.

Top