Učitavanje stranice: Bura: broj 40 - lipanj 2019.

Četvrtak, 04 Srpanj 2019 16:01

Bura: broj 40 - lipanj 2019.

Dragi sugrađani, prošlo je svega par mjeseci od prošlog javljanja, a veliko je obilje novosti u našem Gradu.

Opisati sve nije moguće, iako znam da svakog od Vas zanima i da najviše pratite ono što se događa u Vašem naselju što je i razumljivo.

Za razliku od takvog pogleda, ja Grad Bakar doživljavam kao veliku obitelj, familiju koja ima 12 kuća (sva naša naselja), u kojima živi sad već preko 8200 stanovnika (a taj broj raste). Uz to, tu je još i zasebna cjelina, naše „gospodarsko srce“ u koje dnevno dolaze raditi, kroz njega prolaze i zadržavaju se deseci tisuća ljudi. Sve je to jedan jedini, jedinstveni i po svemu specifični, Grad kojeg nosim čvrsto u svom srcu i na kojeg sam ponosan. Pa kad gledam život koji se tako užurbano odvija na cijelom našem području i pred našim očima, kako ne biti zadovoljan postignutim?

Kako ne biti zadovoljan i pohvaliti sve naše djelatnike koji su sudjelovali u pripremi projekata za dodjelu sredstava EU ili za financiranje naših projekata od strane Državnog proračuna. Samo u ovih nekoliko mjeseci osigurali smo preko 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava za radove. Tu ne zastajemo, naši projekti neprestano idu dalje. Sva naša zalaganja, lobiranja, sav naš rad u uredima, na sjednicama, na sastancima, s papira i danih obećanja, poput lijepe čarolije odjednom sve postaje vidljivo. Možemo ih slikati, o njima pisati i reći: „Mi gradimo!“ „Prave vrijednosti“ su tu i ostat će tu. Na njihovim će temeljima nastaviti graditi oni koji tek dolaze.

I upravo zato, svi pa i oni naoko mali sitni radovi u našim naseljima, poput novih kamenih zidića i nogostupa u Bakru, ambulante na Hreljinu, igrališta na Krasici ili Stamera na Kukuljanovu... čine me sretnim, baš u istoj mjeri kao i ogromni milijunski projekti poput rotora kod nove pumpe ili pristupne ceste zoni Glavičina i novog rotora na Meji,  infrastrukture u Industrijskoj zoni, brojnih novih hala, plinovoda i kanalizacije, vodovoda ili dosad obnovljenih Domova kulture.

O svim projektima i brojnim drugim stvarima možda ne bi trebali niti govoriti, svaki je od njih zdravom i dobronamjernom oku vidljiv. Možemo ga vidjeti, opipati, osjetiti pogodnosti koje nam pruža. Zar nije lijep osjećaj sigurnije vožnje obnovljenom cestom, novim rotorom ili udobnog i besplatnog prijevoza u novom busu naše Dobre kojeg smo nabavili? Vjerujem da je i  roditeljima ugodan osjećaj znati da ne moraju kupovati udžbenike niti radne bilježnice kao ni pribor za prvašiće. Bio bi dug popis svega što je u posljednje vrijeme učinjeno, a ovo govorim iz razloga kako bih ponovo istaknuo ulogu bespovratnih EU sredstava ili Proračuna pojedinih ministarstava. Da nema njih, za zadržati standard i brzinu realizacije projekata bili bismo prisiljeni uvesti prirez kojeg naši građani ne plaćaju, pored toga i povećati komunalnu naknadu koju nismo dizali od trenutka kad smo preuzeli odgovornost za naš Grad. Morali bi uvesti nove financijske namete, a to ne želimo.

Graditi sve što gradimo, financirati udruge, sportske klubove, pedijatra, logopeda, dječje vrtiće, Turističku zajednicu, besplatan prijevoz, pomagati obiteljima u potrebi, uređivati naselja, pokretati nove projekte, bilo bi jednostavno nemoguće bez naše  Industrijske zone“, to je nešto što smatram vrlo bitnim. Više od 60% našeg Proračuna dolazi upravo iz Zone i to je razlog zbog čega toliku pažnju posvećujemo izgradnji u Zoni na Kukuljanovu i Škrljevu, a uskoro i na Glavičini i na platou Koksare. Svaka uložena kuna u gospodarstvo vraća se. To je razlog što bez obzira na sve prepreke nismo stali niti jednog trenutka. Dapače, idemo još žešće. Na pola smo mandata, a naše obećanje o tisuću radnih mjesta već se primiče svom cilju. Stvorili smo uvjete, pronašli investitore, potpisali ugovore i uskoro kreće izgradnja još devet novih hala. Projektira se kanalizacija, kupili smo zgradu Koksare, a od države zatražili preostalo zemljište. U našim srcima i našim stremljenjima vizija je novog Bakra, Grada razvoja i svijetle budućnosti. Hvala svima Vama, dragi sugrađani, koji nas na tom putu pratite. Vi ste naša snaga i temelj pravih vrijednosti koje stvaramo.

Vaš gradonačelnik,
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 52 Bura: broj 53
travanj, 2024.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top