Učitavanje stranice: Bura: broj 44 - travanj 2021.

Petak, 14 Svi 2021 16:08

Bura: broj 44 - travanj 2021.

Dragi sugrađani, na kraju mandata polažem račune svoga rada u protekle četiri godine.

To činim iz zadovoljstva, a ne samo iz razloga što je Zakon propisao gradonačelnicima podnositi pisana izvješća o radu. Statut Grada Bakra obvezao me da i u tiskanom izvješću upoznam javnost sa svime što je odrađeno na čitavom području Bakra i svih njegovih naselja na kraju mandata.

Svoju sam obvezu izvršio, a svi vi ste dobili moje mandatno izvješće. U digitalnom obliku nalazi se i na web stranici našega Grada, tiskano je stiglo na vaše adrese. Pišući ga, u sebi sam osjećao ponos i neizmjernu zahvalnost
prema vama koji mi dajete podršku, svojim suradnicima i gradskim vijećnicima koji su me pratili i svojim glasovima udarali pečat ostvarenju svakog našeg obećanja.

Iza nas su brojni projekti. Vesele me i čine sretnim svaki od njih, poput školske dvorane na Hreljinu, ili Vatrogasnog doma na Škrljevu. Tu je i vodovod Brdo, brojne obnovljene nerazvrstane ceste, obnavlja se igralište Hroljevo, a izgrađen je i kružni tok Meja. Desetine novih poslovnih hala, tisuće radnih mjesta, parkiralište Praputnjak i obnovljeni spomenik NOB-a ili radovi na groblju, građevinska dozvola i projekti za cestu ispred škole, krov
i fasada na Domu na Krasici, novi dio groblja, parkiralište, dječji park Kukuljanovo, obnovljeni Stamer ili novi dio groblja, brojni dječji parkovi i igrališta, park Banj, kapela sv. Mihovila, sv. Nikole… Ovako mogu nabrajati dugo, no želja mi je pokazati vam koliko iza ispisanih stranica obećanih, a ispunjenih obećanja stoji sati i sati rada. Taj rad očituje se u građevinama koje smo stvorili i koje će ostati iza nas.

Postoji i još jedan rad, oku nevidljiv, ali u svim porama našeg društva i te kako osjetljiv. Uveli smo produženi boravak u škole, doveli pedijatra, logopeda, pokrenuli božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike, financiranje udruga i klubova, pomoći obiteljima, besplatne udžbenike, radne bilježnice, preglede, besplatni prijevoz, komunalna odlagališta ili sređivanje katastra i gruntovnih knjiga za naše građane i to je besplatno. Dug je još popis utkanog u sve pore našega života. Unatoč krizi i koroni, uspijevali smo iz dana u dan ispunjavati svoja obećanja. Pokrenuli smo ogroman val investicija u Industrijskoj zoni Bakar i on traje bez prestanka iz dana u dan. Čujem ovih dana kritike i pitanje: „Zašto toliko ulažete u Industrijsku zonu i zašto toliko govorim o Industrijskoj zoni?“ Pitam se, koliko oni iskreno vole ovaj naš predivan Grad? Zar ti dugi popisi obećanog i ostvarenog nisu dovoljan odgovor na to pitanje? Podatak da je prije četiri godine Proračun Bakra bio 65 milijuna kuna, a danas 116 milijuna zvoni na sve strane koliko je Grad Bakar uspješan, a on je danas takav samo zahvaljujući ulaganjima u tu i takvu Zonu. Oduvijek sam govorio da će nam se svaka uložena kuna u nju višestruko vratiti. To se upravo sada događa, stvorili smo uvjete da možemo graditi sve ono o čemu smo sanjali.

Najveća pohvala našeg rada i naših uspjeha, neočekivano, izašla je iz usta gradonačelnika Rijeke gospodina Obersnela koji kazuje kako je Bakar Rijeci ukrao Zonu. Da rezultati našeg rada nisu proteklih godina ovakvi i da
Zona iz dana u dan sve više ne raste, zasigurno ne bi tako govorio. Svjestan je on i te kako svega što smo mi odradili. Baš zbog toga njegove riječi shvaćam kao priznanje naših uspjeha, iako je poprilično čudno svoje neuspjehe pravdati uspjesima drugih. Početkom devedesetih u Rijeci su bili svjesni da Zonu na Kukuljanovu tek treba graditi i ulagati ogromna sredstva. Dobro su znali i da se firme koje su Zonu osnovale redom gase i nestaju, sami su odustali od nje. Istovremeno, za Kostrenu su se grčevito borili, tamo je bila zlatna koka koja je nosila novac, iz INE, termoelektrane, Lenca… Pokrenuli su čak i sud no, na radost Kostrenjana, napokon izgubili spor.

Današnja „Industrijska zona Bakar“ na Kukuljanovu i Škrljevu vizija je i djelo truda, rada i ulaganja Grada Bakra. Industrijska zona Bakar u toj viziji postaje motor razvoja ne samo Bakra već i čitave Županije. Postaje ono što svim srcem želimo - „Gospodarsko središte Hrvatskog primorja“. Zato, dragi sugrađani, uopće nemojte sumnjati u moje riječi kad vam kažem da će se u godinama koje su pred nama na Kukuljanovu graditi kao nikad prije. U našim su rukama programi, projekti, kontakti s investitorima i brojne dozvole za gradnju. Mogućnost mog djelovanja u Hrvatskom Saboru i saborskim odborima našem je kraju omogućila podršku Vlade Republike Hrvatske i svih ministarstava. Bez te i takve podrške brojni bi naši projekti bili samo dugačak popis želja. Ovako, iza nas su godine rada i skupljenog znanja i iskustva. To je jamstvo uspjeha u godinama koje su pred nama, ono u nas ulijeva čvrstu vjeru da ćemo nastaviti ostvarivati sva obećanja koja smo vam dali. Zato ni sada, na kraju mandata, dok bi trebali razmišljati o predstojećim izborima, mi ne mirujemo. Upravo ovog trenutka dok čitate ove redove mi gradimo i stvaramo prave vrijednosti. Raspisani su brojni natječaji, odabiru se izvođači radova, kreće izgradnja kanalizacije, obale, šetnice na moru, pripremamo se kako za muzej, sportski centar, tako i za nove poslovne zone. Osigurali smo sredstva, možete vidjeti sve više gradilišta, čuti zvuk strojeva i pratiti kako se ostvaruju obećanja.

Na kraju, svima vama dragi sugrađani, koji volite naš predivni Grad kao i svima vama koji nas pratite i svojom nesebičnom podrškom u nas ulijevate snagu i vjeru, veliko i od srca „Hvala“!

Možete biti sigurni da naš Grad plovi punim jedrima razvoja u bolju budućnost.

Vaš Gradonačelnik,
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 52 Bura: broj 53
travanj, 2024.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top