Učitavanje stranice: Bura: broj 45 - prosinac 2021.

Ponedjeljak, 20 Prosinac 2021 15:16

Bura: broj 45 - prosinac 2021.

Dragi sugrađani,

godina od koje se upravo opraštamo za mene je bila samo jedna u nizu u kojoj su obveze bile sve veće, a odluke koje smo donosili imale ogroman značaj za vremena koja dolaze. Sve to odrazit će se kroz zaista velika ulaganja Grada Bakra, kako u gospodarstvo tako i u komunalnu infrastrukturu ne zanemarujući pritom niti sve ostale segmente života svakog našeg građanina. Usprkos korona krizi i svim mjerama kojima smo se u
hodu prilagođavali, ostvarili smo sve što smo planirali, pa čak i više od toga.

Svatko tko prolazi našim krajem može vidjeti da se gradi na sve strane. Kako mi to često kazuju moji kolege iz čitave Hrvatske tako nešto rijetko se gdje može vidjeti. Priznajem, takve pohvale gode, a one su ujedno i pokretač koji motivira da radimo još više i tako se dokazujemo. A da se rad i uloženi trud isplate govore i podaci. Proračun je najveći do sada, a sredstva koja smo privukli iz EU fondova i države omogućili su nam dosad neviđeni investicijski ciklus na našem području. Gradi se na sve strane i to najvećim dijelom kapitalni projekti koji će u vremenu koje dolazi preobraziti naš Grad u mjesto ugodnog življenja. Vodovod Fužine-Brdo-Zlobin-Plase, kuća Marohnić, infrastruktura za buduću zonu Lunga i Glavičina. Širenje ceste u Praputnjaku, igralište Hroljevo, konačno Dom na Krasici, cesta Vlaka, infrastruktura za naselje Zamiščići.

Završili smo i Vatrogasni dom Škrljevo, za EU sredstva priprema se i Dom DVD-a Hreljin. Završeno je i parkiralište i park na Hreljinu, popločena terasa hreljinskog Doma i promijenjen krov. Izgrađen je novi dio groblja na Kukuljanovu, dječji park i Stamer. Gotovi su i projekti proširenja Doma i zatvaranja boćališta. Sređujemo katastar, sprema se konačno i cesta Tomino, širi se vrtić Škrljevo. Izgradili smo 2 kilometra novih prometnica u Zoni, otvorili 300 tisuća kvadrata zemljišta i doveli 20 novih investitora čija su ulaganja prešla iznos od milijardu i 200 milijuna kuna. Kreće izgradnja još jedne ceste s kružnim tokom za deset novih poslovnih subjekata. Priprema se kružni tok kod Peveca, ruši se stari Brodokomerc, tu dolazi i Harvey-Norman s novim, tzv. City centrom. Teško je nabrojati sve i dugo bih još mogao nabrajati. No, nešto se svakako mora istaknuti, jer konačno je na red došao i naš davno najavljivani projekt „Bakar centar“.

Da bi ga mogli realizirati i smogli snage za njega bile su potrebne godine ulaganja u gospodarstvo i veliki zahvati u našoj Industrijskoj zoni. Uloženo, Bakru se sada vraća. Već se naziru konture novog valobrana (buduće šetnice na moru), tu je i prva faza parka Banj, a krov je dobila palača Marochino. Projektiramo plažu i nastavak parka Banj, parkiralište i garažu u Gornjem gradu, Kaštel je dobio Interpretacijski centar. Upravo se gradi predivan objekt na igralištu Borca. Pripremamo se i za muzej, Turska kuća također dobiva svoj izložbeni postav posvećen ribarstvu. U Bakar se vraća i tunera, uređuje se trg kod stolarije, obnavlja obala, ruši stara trafostanica i gradi novi poslovno-ugostiteljski objekt. Pripremamo projekt kojim će Bakar, pored postojećih, dobiti još 205 vezova. Planiramo i nogostup u Nautičkoj...

Gradit će se uređaj za pročišćavanje i kanalizacija u Bakru, s njom novi vodovodi, pored njih izmijenit će se i podzemne instalacije, provući i optika. U Bakar ćemo uložiti preko 60 milijuna kuna vlastitog novca. Naprosto, moralo je tako. Čekajući druge, zapravo one koji su to po zakonu trebali napraviti, čekali bi još godinama. Po završetku, Bakar će imati i toliko željeno kupalište, nove vezove i sliku Grada koji se razvija i postaje sve bogatiji na korist, prije svega, naše djece i djece naše djece. Toga je još puno i to je ono što će svakako obilježiti ovaj mandat. Na neki način to će biti kruna mojih dugih godina na časnoj dužnosti koju sam prigrlio sa zahvalnošću, dajući se svome Gradu. Doslovno, kako to naša vjera nalaže: mišlju, riječju i djelom. S tim mislima upućujem svima Vama najtoplije čestitke za Božić i novu 2022. godinu. Iskrene i od srca, želje da budete zdravi, sretni i radosni, najviše od svega ponosni na svoj Grad, na naše Hrvatsko primorje i domovinu Hrvatsku. Završit ću riječima jednog stranca koji mi je nedavno kazao: „Hrvatska je toliko lijepa i bogata zemlja da bi mogla biti Švicarska-Švicarskoj“. Slažem se s njim i znam da naš Bakar slogom i zajedništvom možemo stvoriti upravo takvim.

Vaš gradonačelnik,
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 49 Bura: broj 51
srpanj, 2023.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top