Učitavanje stranice: Bura: broj 19 | listopad-studeni 2012

Ponedjeljak, 01 Listopad 2012 02:00

Bura: broj 19 | listopad-studeni 2012

Bura: broj 19 | listopad-studeni 2012 Bura: broj 19 | listopad-studeni 2012

Cijenjeni čitatelji, primite srdačan pozdrav od uredništva našega gradskoga lista, kao i moj osobni u ovom jesenskom izdanju Bure.

Iza je nas ljetni period tradicionalno bogat raznim kulturnim i zabavnim događanjima, kako u našem Gradu tako i drugdje, a sada smo već dobrano zagazili u jesenski kišni period godine. Koliko god da je ljeto bilo sušno, toliko je jesen obilna padalinama da su čak zabilježene u nas, nasreću tek manje, štete. I u prethodnim uvodnicima osvrtali smo se na vremenske (ne) prilike koje postaju sve ekstremnije, klima pokazuje ozbiljne znakove poremećaja ili blaže rečeno promjene, a svi znanstvenici slažu se da je uzrok tome antropogene prirode.

I mi smo ovih dana bili svjedoci te činjenice kada je na mareografskoj postaji u Bakru zabilježena najviša razina mora od kada postoje mjerenja. Predviđanja su da će takve pojave biti sve češće, a uz opće podizanje razine mora poplavljivanje obalnih mjesta biti će, kažu znanstvenici, više pravilo nego izuzetak. To će pred nas na obali stavljati nove zadatke u smislu preventive i zaštite, a vjerojatno će tražiti i druge prilagodbe. No, nadamo se da do takvog scenarija neće doći već da će čovjek uspjeti smanjiti svoj negativan učinak na prirodu, prvenstveno korištenjem obnovljivih izvora energije, te da će se proces znatnog mijenjanja klime barem usporiti.

No, vratimo se Buri – kao i obično donosimo vam presjek obavljenih ili komunalnih radova koji su upravo u tijeku. Bilo ih je podosta budući iza nas i jest sezona pogodna takvim radovima. Pišemo i o značajnim događajima za daljnji razvoj Zone kao što je prvenstveno otvaranje poslovne zgrade Zone te osiguravanje državne financijske potpore za daljnju izgradnju infrastrukture. Kako je već rečeno iza nas je ljeto bogato kulturno-umjetničkim i zabavnim događanjima uobličenima u drago nam Margaretino leto. I o tome pišemo te donosimo obilan slikovni materijal koji će vjerno dočarati zbivanja. Neizostavno, pažnju smo posvetili i dobitnicima javnih priznanja i zahvalnica Grada Bakra koje se uručuju ustanovama i pojedincima zaslužnima za ugled i razvoj našeg Grada. Svima njima i ovim putem čestitamo te što je važnije želimo im i u budućnosti uspješan rad i djelovanje. Iza nas su i ovogodišnji Dani mjesta, naime sva su naša mjesta do ovoga trenutka već proslavila svoje mjesne blagdane, neka još tijekom proljeća, a druga o kojima ovdje i pišemo tijekom ljeta ili rane jeseni. Bura vam donosi i istaknuta kulturna zbivanja u našem Gradu kao i ona koja su udruge realizirale na drugim mjestima. Popratili smo i istaknutija zbivanja na području športa i ekologije, a naravno značajno mjesto u Buri posvećeno je i najmlađima u bakarskim vrtićima i školama te uspjesima, događanjima i obavijestima važnima na tome području. Najavljujemo i neke značajne projekte kao što je projekt uređivanja biciklističkih staza što će, vjerujemo, dati doprinos razvoju turizma na našem području, a na korist će biti i domicilnom stanovništvu. Istaknuli smo i ovogodišnje dobitnike priznanja za najljepše okućnice i balkone te činjenicu da je najljepšim balkonom u Hrvatskoj proglašen onaj upravo iz Bakra.

Što se tiče širih zbivanja u našoj zemlji možemo reći da naročito dobrih vijesti još nema, gospodarska kriza ne jenjava, iako s druge strane postoje predviđanja ekonomskih analitičara da ćemo u narednoj godini ostvariti gospodarski rast - nadamo se da će tako i biti. Turistička sezona je iza nas i polučila je solidne rezultate, no potrebno je za ostvarivanje ekonomskog oporavka priključivanje i drugih gospodarskih sektora i industrija. Uskoro nas očekuje, i to uoči obilježavanja vukovarske tragedije, izricanje konačnih presuda hrvatskim generalima u Haagu te vjerujemo da će istina i pravda biti prepoznate od strane suda tj. da akcija Oluja neće biti okvalificirana kao zločinački pothvat, što naravno i nije. Toliko za sada, dragi čitatelji, ostavljamo vas na stranicama Bure i upućujemo vam srdačne pozdrave do slijedećeg susreta.


Bura - glasilo Bakra

Bura 52 Bura: broj 53
travanj, 2024.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top