Učitavanje stranice: Bura: broj 28 | prosinac 2014 - veljača 2015

Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015 00:00

Bura: broj 28 | prosinac 2014 - veljača 2015

Bura: broj 28 | prosinac 2014 - veljača 2015 Bura: broj 28 | prosinac 2014 - veljača 2015

Prošlo je svega nekoliko mjeseci otkad smo se sreli na stranicama bakarske Bure, a već su brojna događanja iza nas. Ono što je osobito obilježilo proteklo vrijeme predsjednički su izbori. Zahvalan sam svima vama, dragi sugrađani, koji ste i ovaj put u zaista velikom broju izašli na izbore i ispunili svoju građansku dužnost. Svatko od vas, bez obzira na to za koga je glasovao, dao je svoj prinos u razvoju i demokratizaciji našega društva. Naša domovina dobila je novu predsjednicu. Teško se mogu opisati osjećaji i ponos koji su me prožimali u trenutku kada smo na svečanoj inauguraciji i polaganju prisege naše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Markovom trgu vidjeli svečanu zastavu s grbom Grada Bakra i odore Gradske straže Bakra. Brojni kolege i prijatelji iz svih dijelova Hrvatske prilazili su mi sa smiješkom i riječima: “...ovo su tvoji, bravo.“ Sve što smo tamo vidjeli i doživjeli upravo je ono što nam treba u svakodnevnom životu: nemjerljiv osjećaj domoljublja, ponosa, snage, ali i zajedništva u želji za boljom budućnosti domovine i svih njenih građana.

Nova predsjednica, slobodno mogu reći naša Kolinda, u svega nekoliko minuta svojom je pojavom i riječima pobudila svu silu emocija, pa i njena suza u oku govorila je više od riječi; dokaz je to da je život i kad nam se čini teškim satkan od osjećaja, a osjećaji pokreću svijet. Čvrsto vjerujem da će ta i takva "naša Grobnišćica" znati svoje riječi pretvarati u djela, a s njom i nova, buduća Vlada znati prepoznati bilo svojega naroda i život običnoga čovjeka te radom i ljubavlju prema domovini pokrenuti razvoj i izgradnju i stvoriti sve preduvjete za bolju Hrvatsku i budućnost naše djece.

U ovom trenutku i vremenu kada kriza koči i usporava naše projekte, ne smijemo zastati. Moramo ulagati još veće napore i voditi brigu o svim našim građanima. Politika ove Vlade grize naš proračun, smanjuje nam ovlasti, a povećava obveze koje moramo ispunjavati. Budući da dio svoga radnog vremena provodim u Saboru, ponekad imam osjećaj da oni koji predlažu zakone, osobito one koji se tiču općina i gradova, žive u nekome svom čudnom svijetu, daleko od ljudi, nesvjesni činjenice da brojni naši građani preživljavaju sa svega nekoliko, svojim radom teško zarađenih kuna (ako uopće imaju sreću da rade). Sada, na kraju mandata, kreće oprost dugova, dugova na koji su brojne građane prisilili upravo svojim (ne)radom. Ovo pišem zato što je na mom stolu dopis kojim me Županija poziva na svečano potpisivanje sporazuma o oprostu dugova s ministricom Milankom Opačić. Neću se odazvati pozivu, fotografiranjem za novine nećemo pomoći svojim sugrađanima. Sporazum smo već potpisali i poslali poštom u Ministarstvo. Smiješno i nepotrebno, jer Grad Bakar ne tek sada, već godinama svojim odlukama i socijalnim programom pomaže najugroženije, oprašta im dugove i pomaže u troškovima života.

Možda je ipak i to jedna dobra poruka jer dolazi upravo u korizmi, koja budi u svima nama nadu. Vrijeme je to odricanja i brige za naše najbliže. To je vrijeme u kojem se spajaju tradicija, vjera i poruka novoga života. Uskrs, najveći kršćanski blagdan, nosi pouku o žrtvi i stradanju. Taj naš nauk učio nas je da su drugi važniji od nas. Žrtva za druge, u svojoj boli, nosi nadu i novi život, upravo to je poruka Uskrsa koji je pred nama. Dolaze bolja vremena, svjetlo u tunelu krize kroz koji smo prolazili posljednjih nekoliko godina nazire se upravo iz riječi predsjednice Kolinde koja poziva na zajedništvo. S tim mislima i željom da svi zajedno ovo korizmeno vrijeme posvetimo svojim bližnjima, srdačno vas pozdravljam.

Vaš gradonačelnik
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 49 Bura: broj 51
srpanj, 2023.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top