Učitavanje stranice: Bura: broj 32 | srpanj - studeni 2016

Ponedjeljak, 19 Prosinac 2016 14:00

Bura: broj 32 | srpanj - studeni 2016

Novi broj Bure preuzmite u digitalnom obliku Novi broj Bure preuzmite u digitalnom obliku

Pri kraju godine počinjemo podvlačiti crtu, sastavljati popis svega što smo odradili pa kako taj naš popis sve više raste, a podaci se nižu, neumitno se nameće pitanje koje sam sebi uvijek postavljam: „Jesmo li mogli još više?“. Kad si tako postavim pitanje, uvijek pronalazim razloge i za i protiv. Svakako je pravi odgovor u sagledavanju zalaganja svih koji su bili uključeni u proces ostvarenja naših obećanja. Uložen je ogroman napor, ostvareni brojni ciljevi, zapravo i više od njih. Na pitanje „Jesmo li mogli više?“ jedini je odgovor „Vrijeme je krivo za sve.“. Ili ga imamo previše ili ga nemamo uopće. Zapravo, dragi sugrađani, povod ovakvom početku mog obraćanja u novom broju „Bure“ je propovijed nadbiskupa Ivana Devčića izgovorena na pogrebu domoljubu, humanisti, hrvatskom branitelju, zatočeniku srpskih logora, liječniku i pedijatru, doktoru Zlatku Tomašiću koji nas je iznenada napustio. Dugo sam nakon pogreba razmišljao o tom čovjeku i pokušavao dokučiti smisao izgovorenih riječi. Najjednostavnija, ujedno i najtočnija poruka je „Život!“ i teško pitanje: “Što znači živjeti dugo?“. Upitajmo se znači li živjeti dugo, a isprazno, zapravo živjeti. Ili živjeti kraće, a ispunjeno, zapravo puno dragocjenije od pukog nabrajanja godina. U svakom slučaju svi smo mi svoje živote dobili na poklon. Iskoristimo ga, uživajmo u svakom dahu. I kad nam je teško i kad lebdimo od sreće trebamo razmišljati samo o jednom, upravo taj tren već je u slijedećem prošlost i nemoguće ga je vratiti. Jedno od najvećih bogatstava života koje nam je Bog podario upravo je bogatstvo različitosti. U različitosti kada svatko od nas zajednici podari najbolje što ima tada je ta zajednica već unaprijed posvećena napretku. To je najvrjednije što imamo u našem Gradu. Velik broj ljudi koji, svatko na svoj način, nesebično daju sebe, stvaraju, bore se za svoje obitelji i grade za svoju djecu. I sva naša promišljanja i svi naši programi imaju samo jedan jedini cilj, stvaranje boljih uvjeta života u našem gradu i ostanak naše djece na vjekovnim ognjištima. Kako smo sve ove godine uspijevali stvarati uvjete za rast našeg Proračuna? Razvijali smo gospodarstvo, gradili infrastrukturu i brojne objekte.

Osnivali smo nova poduzeća i ustanove. Razvijali smo i Industrijsku zonu i sva naša naselja, tako smo stvorili uvjete za nove iskorake. Jedan od njih je i odluka kojom ćemo pomoći našim mladim obiteljima: obitelj će za svako prvo dijete po rođenju dobiti 3 000 kuna, za drugo dijete 4 000 kn, treće 8 000 kn, četvero i više djece 10 000 kuna. Isto tako, u Proračunu smo osigurali sredstva za kupnju udžbenika svoj djeci (tzv. besplatni udžbenici). Premalo je prostora jer je još čitav niz mjera i stavki. S novim „Programom ukupnog razvoja“ kojeg smo izradili, već smo krenuli. Brojna su otvorena gradilišta, od Kukuljanova, Industrijske zone, preko Škrljeva, Krasice, Praputnjaka, Hreljina, Zlobina pa sve do našeg centra, Bakra. Ovo je i prijelomna godina kad treba iskoristiti sve pogodnosti i članstva u Europskoj uniji. Napokon je i Hrvatska dobila stabilnu Vladu i premijera, imamo i predsjednicu Republike. Njih dvoje svojom energijom, vizijom, iskustvom, mladošću, ali i svojom pojavom jamče ozbiljnost. I to je jedan od razloga našeg optimizma, on se očituje i u spremnosti za nove projekte. Samo u Industrijskoj zoni trenutno su u realizaciji investicije ukupne vrijednosti blizu 500 milijuna kuna. Rijetki su gradovi u Hrvatskoj koji se time mogu pohvaliti. Mogao bih tako zaista dugo pisati o projektima koji su pred nama. Siguran sam da ćete u vremenu koje dolazi vidjeti njihovo ostvarenje. To je ono što iskreno mogu jamčiti. Već samo iz razloga naše sloge i zajedništva to jamstvo je i te kako utemeljeno.

Na kraju,vraćajući se na smisao života, najjače jamstvo je istinska želja da vrijeme koje ste nam svojom podrškom darovali bude uistinu dio naših života posvećen stvaranju uvjeta za bolju budućnost onih koji tek dolaze.

S tim mislima dragi sugrađani srdačno vas pozdravljam sa željom da svakim dahom uživate u životu i ljudima koji Vas okružuju.

Vaš gradonačelnik
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 52 Bura: broj 53
travanj, 2024.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top