Učitavanje stranice: Bura: broj 33 | siječanj, 2017.

Četvrtak, 09 Veljača 2017 13:17

Bura: broj 33 | siječanj, 2017.

Novi broj Bure preuzmite u digitalnom obliku Novi broj Bure preuzmite u digitalnom obliku

Dragi sugrađani!

Na početku smo godine. Iza nas je Božić, blagdan obitelji i novogodišnji blagdani. Iza nas je cijela jedna godina i 365 dana koji su, svaki na svoj način obilježili naše živote. Kad bismo se osvrnuli na protekle dane, svatko od nas bi mogao izdvojiti poneki koji će zauvijek ostati u sjećanju. A sjećanja mogu biti svakakva. Tijekom godine su nas napustile drage osobe, kroz godinu su poneki bolovali, tugovali. Drugi su uživali u blagodatima ljeta i odmora. Brojne obitelji su dobile najljepši poklon koji se može dobiti i jedino zbog čega vrijedi živjeti. Stvorile su novi život: dječji plač, smijeh i radost. Siguran sam da je upravo to jedini smisao naših života i svakog dana koji nam je darovan. Stvarajući novi život, od prvog daha brinući se za njega roditeljskom ljubavi. Odgajajući ga s vjerom u ljubavi za svoj narod i domovinu, jedino tako možemo promišljati bolju budućnost za kojom svi težimo. Svakome od nas život je već rođenjem dodijelio uloge. Naši roditelji postavili su zadatak da nastavimo graditi na temeljima koje su oni stvarali.

Svoj zadatak doista promišljam s velikom odgovornošću pa mi, dok pišem ove redove, kroz misli prolaze protekli mjeseci, doslovno svaki dan prošle godine. Često se pitam jesmo li mogli više? Što smo još trebali, a nismo odradili? Koji su još projekti trebali krenuti, a nisu i zašto? ... Na sva ta pitanja, teško je dati jednostavan odgovor. Teško, naprosto iz razloga što je svakog dana bilo toliko aktivnosti, da su se dani doslovno pretvarali u sate. Kad krenem nabrajati sve projekte, gradilišta, sastanke, putovanja, odluke koje je trebalo donijeti, tek tada vidim da smo odradili gotovo nemoguće. Svatko dobronamjeran, tko prati naš rad, kad krene kroz naša naselja vidjet će gradilišta. Gradilišta, od ogromnih kapitalnih, teških po nekoliko milijuna kuna, do onih sitnih, kako to naši simpatični kritičari često znaju reći „zidića i putića“. S veseljem kažem: „Da, sve su to zidići i putići, ali svi ti nazovi sitni radovi po našim mjestima život znače našim ljudima“. Uređeni zidići, putići, pa produženi boravci djece u školama, vrtići, školska oprema, zdravstveni pregledi, prijevoz, pomoći socijalno ugroženim obiteljima, kao i na desetine drugih, malih, ali toliko značajnih pomaka koji zajedno čine ugodniji život našim sugrađanima na što sam uistinu ponosan.

Danas slušam da smo „Industrijsku zonu“ dobili na poklon od Rijeke i da je sve što se tamo radi u stvari inercija i dolazi samo po sebi. Doista bih volio da je tome tako i da se tako sve događa. Volio bih da se i u svim općinama i gradovima, koji su izašli iz sastava Rijeke, samo po sebi inercijom razvija ono što su zatekli. Ali nažalost tome nije tako. Ništa se ne događa samo po sebi. Za sve što čovjek stvara, na temeljima koje je naslijedio, potreban je ogroman trud i rad. Upravo taj ogroman trud i rad uložili su moji suradnici i djelatnici Grada Bakra, Industrijske Zone, Dobre, Turističke zajednice, Knjižnice, Vrtića, kao i brojni volonteri u Udrugama... Na svemu što su učinili zahvalan sam. Zahvalan sam i što imam čast biti jedan od mnogih koji srcem živimo naš Grad. Mislim da smo možda mogli i više. I mogli smo više, da nismo na svakom koraku nailazili na prepreke koje zagorčavaju život cijeloj državi. Neshvatljiva birokracija, dugotrajnost u donošenju odluka, stotine procedura do konačne realizacije projekta. Upravo je i to jedan od razloga što sam se uputio i put Hrvatskog Sabora. Koliko god je ponekad naporno biti na relaciji Zagreb - Bakar, nije mi teško. Želim da se tamo čuje glas koji će ukazati na sve propuste, glas koji će govoriti o našem predivnom kraju, boriti se za njega, nastaviti stvarati kontakte, glas koji će u Bakar dovoditi ulagače, rješavati probleme i pokretati investicije, razvijati naš Bakar. I uopće ne sumnjam da ćemo uspjeti. Uspjet ćemo zato što imamo vjeru u naše ljude, u ljude koji su nam podrška. Vjerujem u Vas dragi sugrađani koji živite svoj obiteljski život i brinete se za budućnost onih kojima ste podarili živote. Njima u nasljeđe, ostavit ćemo sve ono što smo u svome životu stvarali.

Vaš gradonačelnik
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 52 Bura: broj 53
travanj, 2024.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top