Učitavanje stranice: Novo Škrljevo: U lipnju izgradnja lučkih skladišta

Srijeda, 16 Ožujak 2016 12:23

Novo Škrljevo: U lipnju izgradnja lučkih skladišta

Uskoro nova skladišta na terminalu Škrljevo Uskoro nova skladišta na terminalu Škrljevo

Realizacijom prve faze osigurati ćemo oko 26.000 četvornih metara novih zatvorenih skladišta, oko 45.000 četvornih metara nadstrešnica i međuskladišnih nadstrešnica.

U lipnju ove godine očekuje se početak izgradnje novih objekata u projektu modernizacije pozadinskog terminala na Škrljevu, investicije koja je vrijedna oko 350 milijuna kuna, a osigurana je sredstvima prikupljenim u postupku dokapitalizacije Luke Rijeka, koja je uspješno provedena prošle godine.

Do kraja ovog mjeseca Luka planira raspisivanje natječaja za izbor graditelja u projektu Škrljevo i to nakon što je provedena pretkvalifikacija, koju je prošlo ukupno 11 tvrtki ili poslovnih udruga.

Radovi u dvije faze
Projektna dokumentacija je završena, te su za cijeli projekt osigurane pravomoćne građevinske dozvole. Formalno je i poljska tvrtka OT Logistics podržala ovaj razvojni projekt Luke Rijeka, jer je Nadzorni odbor u novom sastavu prihvatio odluke o raspisivanju natječaja i nastavku modernizacije Škrljeva.

Kako naglašava predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić, radovi predviđeni glavnim projektom podijeljeni su u dvije faze. Prva faza je najvažniji dio projekta, a odnosi se na izgradnju novih skladišta i nadstrešnica, na uređenje postojećih skladišta, na izgradnju depoa za kontejnere, te svu njihovu prateću infrastrukturu.

– Nakon natječaja teče postupak izrade ponuda, njihova evaluacija i ugovaranje izvođenja radova. Cijeli postupak bi trebao završiti do svibnja, što znači da izvođač započinje s radovima u lipnju ove godine. Realizacijom prve faze osigurati ćemo oko 26.000 četvornih metara novih zatvorenih skladišta, oko 45.000 četvornih metara nadstrešnica i međuskladišnih nadstrešnica, te oko 14.000 četvornih metara za kontejnerski depo, trafostanicu i sprinkler stanicu, te prometnu i ostalu prateću infrastrukturu. Realizacija prve faze ide u tri izvedbene etape, te u prosincu ove godine očekujemo završetak radova u prvoj etapi. Tu smo fokusirani na osiguranje novih kapaciteta za kontejnere, od depoa za skladištenje praznih kontejnera do pratećih usluga punjenja, pražnjenja, održavanja kontejnera.

Veća skladišta
Prve nove i suvremeno uređene kapacitete na Škrljevu možemo očekivati već početkom iduće godine. Cijela prva faza projekta je posvećena povećanju skladišnih kapaciteta, a time direktno i povećanju konkurentnosti riječkog prometnog pravca. Projekt je dizajniran u etapama, i po završetku svake, kapaciteti će biti stavljeni u funkciju – ističe Devčić, dodajući kako se pri izradi projektne dokumentacije posebna pažnja poklonila potrebi osiguranja operativne funkcionalnosti terminala u vrijeme dok izgradnja bude trajala. Upravo zbog toga predviđene su tri izvedbene etape u prvoj fazi projekta.

Po završetku svake od njih terminal će biti bogatiji za nove suvremene lučke kapacitete. Istovremeno, dok se bude gradilo, terminal će normalno funkcionirati tako da neće biti negativnog utjecaja na kvalitetu usluga i operativnost terminala.

Bura - glasilo Bakra

Bura 49 Bura: broj 51
srpanj, 2023.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top