Učitavanje stranice: Bura: broj 26 | travanj-lipanj 2014

Petak, 04 Srpanj 2014 09:26

Bura: broj 26 | travanj-lipanj 2014

Bura: broj 26 | travanj-lipanj 2014 Bura: broj 26 | travanj-lipanj 2014

Pišem ove retke uoči proslave dana našega Grada. Stiglo je Margaretino leto i s radošću čekam svaki trenutak druženja s vama. Vjerujem da ćete uživati u svim događanjima i brojnim posjetiteljima iz drugih krajeva pokazati sliku našega Bakra koju će sobom ponijeti kao dragu uspomenu.

Veselje učinjenim i uživanje u programu Margaretinog leta neće nam pomutiti sukobi s Lukom Rijeka. Oni su upravo ovih dana doživjeli kulminaciju pa je red da vam uputim nekoliko riječi o tomu. Od trenutka stupanja na ovu časnu dužnost, moji suradnici i ja nebrojeno smo puta pokušavali s odgovornima u Županiji, Zavodu za javno zdravstvo, Ministarstvu, Luci Rijeka, Lučkoj upravi Rijeka kao i s raznim inspekcijama mirnim putem naći rješenje problema onečišćenja i devastacije Bakarskoga zaljeva. Naša nastojanja nisu urodila plodom. Stanje je još gore. U ovom trenutku čvrsto smo odlučili tome stati na kraj. Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv odgovornih s osnovanom sumnjom na kršenje zakonskih propisa. Za vas koji živite u Bakru, ali i sve naše sugrađane, to nije samo sumnja. Mi znamo i svakodnevno gledamo što se događa. Fotografije, snimke i opis načina rada terminala u Bakru kreće prema europskim institucijama.  Gomile otpadnoga materijala, pometačine i rudače završavaju u moru. Oblaci prašine, ponekad i dima, zasipaju obalu i more, talože se po krovovima kuća, barkama, cestama, nažalost i u našim plućima. Do kada? Oni u Rijeci očito misle - zauvijek. Mi kažemo: Dosta je! I pritom nismo protiv Luke u Bakru, ona je ovdje oduvijek, ali jesmo i te kako protiv beskrupuloznog načina rada i odnosa prema Bakru. Ako Luka misli nastaviti raditi u Bakru, onda u svoja postrojenja mora uložiti sredstva. Mora poštovati najviše ekološke standarde. Jednostavno mora ili obnoviti postrojenja, ili prestati s radom! Naš Grad ne smije biti talac Luci Rijeka i jamstvo podignutim kreditima za ulaganja negdje drugdje. Bitka je započela, neće nam zamazati oči plutajućim branama oko broda. Od vas, dragi sugrađani, očekujemo slogu i zajedništvo, najviše od svega potporu u borbi da naš biser, Bakar, nastavi živjeti punim plućima, a na korist svima nama, našoj djeci i djeci njihove djece.

Događanja koja su pred nama neka pobude radost i optimizam da ćemo u toj borbi i uspjeti. Jer, eto, u ovom teškim vremenima nije sve tako crno, još uvijek gradimo, obnavljamo, pripremamo projekte za iduće godine. Upravo su u izgradnji i dva nova poslovna objekta u Industrijskoj zoni, a to znači i jamstvo novih radnih mjesta u skoroj budućnosti. Mi nastavljamo s radom unatoč svim problemima s kojima se susrećemo. Svjestan trenutka u kojem se nalazimo, zahvaljujem svima vama koji ste iskazali solidarnost i pomogli stradalima u Slavoniji. Grad je sa svoje strane osigurao novčanu pomoć stradalima, ali i donio odluku da će sva sredstva prikupljena od ulaznica tijekom Margaretinog ljeta uplatiti najteže stradalim obiteljima. U kontaktima s kolegama iz poplavljene Slavonije i te kako smo upoznati s činjenicom da... " kad se ugase svjetla reflektora, oni ostaju sami sa svojim problemima"... Zbog toga želimo pokazati da smo i dalje s njima i uz njih.

Na kraju, dragi sugrađani, želim sa svima vama podijeliti svoje zadovoljstvo i uputiti iskrene čestitke našemu mladomisniku Marku Šariću koji je, eto, kao prvi Bakranin nakon dugog niza godina, svoj život odlučio posvetiti svojoj vjeri. S radošću se sjećam kad je još kao dječak s velečasnim Vozillom dolazio u blagoslov naših ureda i vaših domova. Neka mu dragi Bog, kojem je povjerio svoj mladi život, pomogne na putu služenja Crkvi i svome narodu. Želim da u svojim molitvama bude vjeran zagovornik našega Grada i svih njegovih žitelja. S tim mislima, primite moje iskrene pozdrave.

Vaš gradonačelnik
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 49 Bura: broj 51
srpanj, 2023.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top