Učitavanje stranice: Bura: broj 46 – ožujak 2022.

Četvrtak, 31 Ožujak 2022 10:41

Bura: broj 46 – ožujak 2022.

U 2022. godinu ušli smo puni optimizma, osnaženi vašom podrškom i desetinama spremljenih projekata koji znače ispunjenje našeg programa i danih vam obećanja. Započeli smo, onako kako se to nekad davno znalo kazati, „Udarnički“. Znajući da četiri godine brzo projure, krenuli smo od starta s najvećim projektima i, za naše prilike, ogromnim ulaganjima.

Danas se već dio te velike izgradnje na našem području vidi. Bakar dobiva novi moderno uređeni trg s morskom šetnicom i uređenim portalom podmorskog tunela, završena je prva faza parka Banj, a prema Bakru kreću i strojevi koji će u narednim mjesecima raskopati ulice i ceste, dio platoa Koksare i našem Bakru u konačnici donijeti čisto more, novi vodovod, kanalizaciju, a s njom i priliku za preporod i još brži razvoj Grada. Iz zemlje je iznikao i novi objekt NK-a Borac, kreće Turska kuća s postavom posvećenim ribarstvu. Vodovodom smo spojili Fužine i Zlobin, uskoro će vikendice i kuće na Zlobinskom brdu imati tekuću vodu. Na Hreljinu izrasta Marohnićeva kuća, projektira se NK Naprijed, u kontinuitetu jedna po jedna obnavljaju se nerazvrstane ceste, a vodovod je krenuo prema Lungi.

U drugoj polovici godine napokon kreće izmještanje ceste na Praputnjaku, obnavlja se Hroljevo, završava Dom kulture Krasica, cesta i infrastruktura u novom naselju Zamiščići. Pored novog vatrogasnog doma na Škrljevu nikla je nova hala. Veseli nas što je investitor koristio i naš program poticaja ulaganja u gospodarstvo. Da je gospodarstvo ključ uspjeha, pokazuje i naš gradski Proračun. Nije nevažno istaknuti da smo sve ove investicije pokrenuli bez kredita i zaduživanja Grada, obilato koristeći podršku Vlade Republike Hrvatske i sredstva iz državnog Proračuna. Pri kraju je rješavanje terena nekadašnje Koksare i mog, ponekad iscrpljujućeg objašnjavanja, otvaranja vrata, putešestvija po ministarstvima i državnoj imovini. S ovim će Grad Bakar u budućnosti
imati još jedan čvrst i siguran zamašnjak razvoja. Svi vi koji prolazite našom Zonom na Kukuljanovu možete vidjeti na malom prostoru koliko se gradi.

Interesantan je podatak da na kamenoj masi od 260 000 kubika izvučenoj iz tunela Burlica na Hreljinu izrastaju već dvije velike, lijepe i moderne hale. Nasuprot njih ravnamo osam novih platoa, gradimo cestu i kružni tok. Sazrjelo je vrijeme da naše obećanje o gradnji velike sportske dvorane pretvorimo u djelo. Promišljajući o opravdanosti ove velike investicije, odlučili smo smjestiti je u Industrijskoj zoni, a sa sadržajima poslovne namjene u njoj želimo osigurati sredstva za njeno kasnije održavanje. Prema našim analizama, tom području gravitira preko 80 000 stanovnika, a s trenutnih pet i u budućnosti preko deset tisuća zaposlenih, sigurni smo da je ova investicija na tom području opravdana. Stoga je u projektnom zadatku pored trodijelne dvorane i poslovnih prostora osmišljen i sadržaj bazena. Određena je lokacija, kreće projektiranje i do kraja mandata dvorana bi mogla biti završena.

O našoj viziji razvoja i izgradnje mogao bih pisati još satima, no bit će vremena jer mi ne mirujemo, ustrajno slažemo sliku razvoja i bolje budućnosti našega Grada i pretvaramo je u djelo. Da imamo i razloga za zabrinutost pokazuju nam događanja u Ukrajini. Naša Domovina dio je Europske zajednice naroda i svrstala se na stranu slabijeg. Mjeseci pred nama pokazat će nam što donosi budućnost. Moramo biti svjesni da je ona u ovom trenutku neizvjesna i da će sudbina mnogih, koliko god to čudno zvučalo, ovisiti o ratištu koje se na prvi pogled čini tamo negdje daleko od nas. Posljedice već polako počinjemo osjećati, bojište je i te kako blizu i moramo biti spremni na sve. U Grad već pristižu izbjeglice, žene, djeca, obitelji. Svi oni postaju dio naše sredine i moramo razmišljati o njihovoj budućnosti kao i o našoj. Rat kojeg smo i mi prošli naučio nas je kako dugo i teško zacjeljuju njegovi ožiljci i traje obnova.

Hrvatska se, koliko god je neki pokušavali prikazati u lošem svjetlu, dokazala. Od osamostaljenja do danas obnovljeni su Vukovar i svi razrušeni gradovi, izgrađene su tisuće kilometara autocesta, mostova, tunela… Neprestano se gradi pa danas i „Pelješki most“ sjaji u svojoj monumentalnosti, spomenik našem narodu na kojeg možemo biti ponosni. Da, teško je, i mnogi od nas teško žive, mnogi su proživjeli i patnje i stradanja, ali Hrvatska se digla iz pepela rata, ostvaruje svoje ciljeve i gradi bolju budućnost našoj djeci. To je naš cilj i naša vizija, bolja budućnost za naš Grad, za naš kraj, za sve nas, dragi sugrađani, i budućnost naše djece. Gledajući slike koje stižu iz Ukrajine često pomislim na svoj prvi odlazak na ratište.

Rano jutro, na pragu još nedovršene obiteljske kuće djecu čvrsto držim u naručju, ljubim ih, odlazim, u grudima kamen i misao „Bože, hoću li ih više ikad vidjeti?“ Tako ja, tako tisuće drugih i tako danas, trideset godina poslije, ista slika. Sada na televiziji i ekranima naših mobitela. Hrvatska je pobijedila, odmiče se od svog rata. Polako, ali sigurno napreduje u zajednici Europskih naroda. Molimo se i vjerujmo da će tako biti i u Ukrajini. Neka ovo zlo što prije stane i život neka pobijedi smrt.

Upravo onako kako nam poručuje naša vjera i uskrsli Krist čije uskrsnuće uskoro slavimo. S tim mislima, sve vas pozdravljam, sa željom da svi zajedno ustrajemo u toj vjeri i nadi u bolji život za sve nas.

Vaš gradonačelnik,
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 49 Bura: broj 51
srpanj, 2023.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top