Učitavanje stranice: Bura: broj 47 – lipanj 2022.

Ponedjeljak, 04 Srpanj 2022 11:55

Bura: broj 47 – lipanj 2022.

Prije točno godinu dana obratio sam vam se sa zahvalom na danom povjerenju.

Danas sa zadovoljstvom mogu reći da sve što smo vam tada obećali ostvarujemo pa plodove danih obećanja danas već ubiremo. Promijenili smo izgled Bakarske vale. Mi i naši gosti možemo šetati morem, zaplivati ili uživati u pogledu na predivni Bakar što se spušta k moru pa tako stopljen u njemu i s njim, grad i more postaju jedno. Park Banj zasjao je u novom ruhu, novi tamarisi šire svoje krošnje, osvijetljen miriše biljem Mediterana, iz dana u dan postaje sve ljepši. Ulice grada su prekopane, šezdeset milijuna kuna vrijedan projekt Bakru će dati čisto more i udahnuti mu zamah. Borac nije ostao po strani, naziru se obrisi nove reprezentativne zgrade. Projekata u pripremi je sve više, jedni radovi završavaju, spremamo se za nove. Vodovodom smo spojili Zlobin i Fužine. Brdo i Draga sada imaju izgrađenu vodovodnu mrežu. Veseli da u tom naselju 900 metara nad morem niče sve više natpisa „Apartman“ i na njima sjaje zvjezdice. Parkiralište kod ambulante i dječji park u Hreljinu su završeni, mnoštvo mladih je u njemu.

Popločena je terasa Doma, a Marohnićeva kuća uskoro otvara svoja vrata. Na Naprijedu novo krovište, popločen predprostor, izgrađen upojni bunar, krenulo je projektiranje tribina i klupskih prostorija. Kružni tok Meja je u
prometu, spoj ceste Meja-Oštrovica s prvom fazom infrastrukture za Lungu mami na sigurnu i udobnu vožnju. Novo je parkiralište kod Doma na Praputnjaku, izabran je izvođač radova pa kreće izmještanje glavne prometnice
ispred škole Praputnjak. Radovi su na Hroljevu i Domu Krasica. Završena je cesta Vlaka s oborinskom odvodnjom. Naselje Zamiščići popunilo se novim obiteljskim kućama, prometnicom i infrastrukturom. Škrljevo je dobilo lijep Vatrogasni dom, Kukuljanovo novi dio groblja, obnovljen je Stamer, uređen dječji park. Projektira se zatvaranje boćališta i proširenje doma, a mještanima Kukuljanova i Škrljeva Grad plaća sređivanje vlasništva i obnovu zemljišnih knjiga. Sva naša naselja svijetle novom štednom rasvjetom. Kroz četiri godine otvorit će se tisuću radnih mjesta.

Nekome to možda zvuči nevjerojatno, ali dokaz da ćemo uspjeti je vidljiv. Već u prvoj godini mandata u našu je Zonu došlo još 476 zaposlenika. Radovi ne staju, gradimo sve više. Bakar gradi svu potrebnu infrastrukturu, Zona platoe i zemljišta, a investitori koje neprestano dovodimo, na terenima koje smo pripremili za njih, grade sve ljepše i ljepše hale. Dolazi dvadeset novih firmi, neke već možete vidjeti u izgradnji, druge se pripremaju. Obećali smo izgradnju centralne sportske dvorane kao i bazena u njoj. Ispunit ćemo to kao i redom sve, baš sve. Uporni smo, neumorni, puni vjere u svoj kraj i vas koji nas podržavate. Znam da ćemo ostvariti i puno više. Prebirem u mislima što je još bitno za istaknuti, jer toga je toliko puno. Od onih sitnih ljudskih pomoći potrebitima pa do radova na sve strane i u svakom našem naselju. Tu su i besplatne radne bilježnice, dogradnja vrtića Škrljevo, uređenje dvorišta Fijolice u Bakru, nabavka novog autobusa za besplatan prijevoz, zdravstveni pregledi, ulaganja u kulturu i sport, u razvoj i bolje uvjete življenja.

Nakon što smo izgradili dvije školske sportske dvorane i uveli produženi boravak pa osigurali prijevoz učenicima tamo gdje Županija nije htjela, nabavljali smo besplatne udžbenike i radne bilježnice, školski pribor, ulagali u školske objekte. Sada je došlo vrijeme i naš plan je školama i djeci pružiti još više. Želimo učenicima omogućiti veći standard i još bolje uvjete školovanja. Bitno je to u Odluci koju smo upravo donijeli. Svjesni odgovornosti koju preuzimamo, tražimo od Županije osnivačka prava nad osnovnim školama Grada Bakra. Zbog te odluke nas je vijećnik PGS-a Franjo Butorac nazvao „Drumskim razbojnicima“. Mi Županiji već duže vrijeme najavljujemo ovakav potez. Konkretno, javno i nedvosmisleno rekli smo im to pred svim čelnicima općina i gradova iz PGŽ-a, kao i pred Županom i svim županijskim pročelnicima.

Ako je naša želja da se u škole na području Bakra usmjeri baš sav novac koji se dobije iz decentraliziranih sredstava za njih od Države, kao i želja da pored do sada uloženih preko 25 milijuna kuna bakarskog novca u obrazovanje ulažemo još više, onda čudi epitet „Drumskog razbojnika“. No, kad znamo od koga je i ne smeta nam. Baš ovakva prava već imaju gradovi Crikvenica, Opatija i Rijeka. Zašto to isto ne bi imao i Bakar? Vijećnici opozicije PGS-a i SDP-a, glasovali su protiv. Uvažavam takav njihov stav, no naš posao je brinuti se o Gradu i svim segmentima njegovog života u kojem su djeca prioritet i od toga mi ne odustajemo. Upravo demokracija i vaša podrška daju nam mogućnost odabira, a naš cilj je više i bolje za sve. Dolaze nam i izbori za vijeća mjesnih odbora pa vas molim da izađete na birališta, a svoje povjerenje ukažete ljudima koji podupiru izgradnju i razvoj.

Birajte one koji se ne dokazuju etiketama već djelima. Birajte one koji se bore za svoja mjesta i surađuju s nama u Gradu Bakru. Samo tako u zajedništvu možemo stvarati i graditi, voditi naš Grad putem razvoja i bolje budućnosti za sve nas i našu djecu.

Na kraju još samo poruka, jer ušli smo u još jedno Margaretino leto i kreću godišnji odmori, toplo je. Svim srcem želim da uživate u svakom trenu, neka vas i naš voljeni Grad prati sreća, a u zajedništvu i ljubavi čuva dobri Bog.

Vaš Gradonačelnik
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 52 Bura: broj 52
studeni, 2023.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top