Učitavanje stranice: Bura: broj 48 – listopad 2022.

Petak, 04 Studeni 2022 00:27

Bura: broj 48 – listopad 2022.

Dragi sugrađani, prolaze topli ljetni dani i jesen je svojim šarenilom obojala naš kraj. U toj čaroliji prirode naš Bakar Grad nastavlja ploviti sigurnim vodama razvoja i izgradnje.

Kako smo obećali, započeli smo s najvećim investicijskim ciklusom u našem kraju za kojeg smo se dugo pripremali. Iz dana u dan pokrećemo sve više gradilišta pa imam sve više upita, kako vas dragi sugrađani, tako i brojnih posjetitelja našeg kraja. Pitanja su uvijek ista: „Što se to gradi? Ča će to bit?“ Zbog toga ću vam pokušati opisati samo dio naših projekata koji su u realizaciji.

Za opisati sve, premalo je prostora. Najveći projekt je dugo pripremana izgradnja kanalizacije u samom centru Bakra. Gradi se oborinski i fekalni kolektor, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i dugi ispust usmjeren prema izlazu iz Bakarskog zaljeva. Paralelno se postavlja i novi vodovod duž čitave ulice Primorje i ulaza u Bakar. Prva faza šetnice na moru je završena. Raduje me svaki pogled na nju i novi trg ispred tunela. U pripremi je druga faza rasvjete i stavljanja tunela u funkciju koja će omogućiti prezentacije bakarske industrijske baštine. Treća faza uključuje postavu tunere ispred Lubena, šetnicu s druge strane obale kao i projekt nastavka obnove parka Banj s budućom gradskom plažom.

Obnovljen je krov palače Marochini, restaurira se unutrašnjost nekadašnjeg muzeja, priprema se postav za Tursku kuću. Za spomenuti su i arheološka istraživanja na lokaciji buduće garaže i parkirališta Voj kao i na trasi kanalizacije. Predivan, veliki objekt na igralištu Borca upravo dobiva fasadu. Pored njega je nova cisterna za vodu, u pripremi je nastavak radova za uređenje terena i pomoćnog igrališta. Bakar čeka još veliki broj investicija pa ako kažem da u ovom trenutku u Bakar centar ulažemo preko sedamdeset milijuna kuna, onda to dovoljno govori. Da se gradi i na cijelom području Grada dokazuje brojka od trenutno 37 otvorenih gradilišta. Završeno je spajanje novim vodovodima Fužina i Zlobina, u dogovoru s DHMZ dogovorena je postava automatskih mjernih postaja u Zlobinu i Kukuljanovu, završene su skale i ograda za groblje, uklanjaju se ruševine na zlobinskoj željezničkoj stanici, u pripremi je projekt spajanja novim vodovodom Zlobina i Plasa.

Na Hreljinu se, nakon uređenja dječjeg parka i popločavanja staza na groblju, ističe Marohnićeva kuća, pripremaju se projekti za NK Naprijed, vatrogasni dom, uređenje starog okretišta, obnavljaju se nerazvrstane ceste. Na Praputnjaku izmještamo dionicu ceste ispred škole, probijena je protupožarna cesta iznad Praputnjaka, a na Krasici Hroljevo dobiva nove sadržaje, obnavlja se Dom kulture, završavaju vodovodni ogranci. Na Škrljevu je proširen dječji vrtić, uređen prostor ispred škole, nove su popločane staze na groblju. Za Kukuljanovo je u završnici dokumentacija za proširenje Doma i natkrivanje boćališta.

Znam i da svih zanimaju brojne dizalice i strojevi u Industrijskoj zoni. Kako smo obećali, naš cilj je novih tisuću radnih mjesta i on se upravo ostvaruje. Grade se brojni proizvodni, logistički i trgovački pogoni. U ovom trenutku dolazi preko dvadeset novih imena tvrtki. Među njima su Maersk, Intereuropa, Jadroagent, Volvo, Harvey Norman, Müller, Tokić, Jadran-galenski laboratorij, Scania, Iverpan, nekoliko softverskih kuća, Spar, Lürssen… Tu je i budući najveći logistički centar na površini od sto šezdeset tisuća metara kvadratnih…

Mogao bih još dugo nabrajati, no bitno je istaknuti da mi ne ostajemo na tome. Upravo završavamo osam novih platoa s cestom i kružnim tokom. Za njih se na natječaju javilo 16 tvrtki. Uspješno smo završili i s dva kilometra novih prometnica i energetskim tunelom. Za nekoliko dana krećemo s izgradnjom još jedne nove ceste s infrastrukturom iza Lesnine. Kreće i izgradnja još jednog novog kružnog toka na glavnoj prometnici ispred Vargona kao ulaz u budući trgovački centar. Projektiramo infrastrukturu za još jednu, treću zonu površine milijun kvadrata. Paralelno s tim, za nju već pregovaramo sa zainteresiranim budućim investitorima. Za naše planove potrebno je osigurati ogromna sredstva, ali svesrdno radimo na tome da za sve ove projekte ne opterećujemo vas, dragi sugrađani. Dokaz tome je da već punih 21 godinu nismo dizali cijene komunalnih naknada, doprinosa, našim građanima nismo uvodili prirez. Iz svih mogućih drugih izvora osiguravamo sredstva i uspijevamo u tome da naš gradski Proračun raste, nemamo kredita niti zaduženja. Svaka gradska kuna uložena u gospodarstvo vraća se Gradu deseterostruko. To je dokaz da vodimo promišljenu politiku u korist svih naših građana i na to smo ponosni.

Sami, uz podršku vas, brojnih naših sugrađana ispisujemo priču bolje budućnosti i razvoja našeg predivnog Grada. U toj priči treba istaknuti sve vrijedne i drage ljude, udruge i brojne volontere koji srcem žive naš kraj. Da svi zajedno radimo dobro i puno, svjedoče podaci turističke sezone, naši gosti kao i posjetitelji brojnih kulturnih, sportskih manifestacija organiziranih u Bakru i u svim našim naseljima. Mnogi su još zadaci i problemi koje moramo rješavati pred nama. Sve od onih malenih svakodnevnih na koje nam ukazujete vi, naši sugrađani, a koji su vam bitni jer su usko povezani s vašim domom pa sve do onih gorućih koji sve nas tište poput borbe s Lukom za rasute terete, ekološkim problemima koje smo naslijedili i koje moramo rješavati. S vašom podrškom, dragi sugrađani, s lijepom riječju i dobrim primjerom, snage nam ne nedostaje. Ustrajni smo u tome da ostvarimo svoj san, san o Gradu koji priča priče svoje prošlosti, sjajne i bogate budućnosti za generacije koje tek stasaju i dolaze.

S tim mislima, dragi sugrađani, srdačno vas pozdravljam uz želju da svi zajedno, ispunjeni optimizmom i vjerom u bolje sutra, gradimo naš Grad.

Vaš Gradonačelnik
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 52 Bura: broj 53
travanj, 2024.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top