Učitavanje stranice: Bura: broj 50 – ožujak 2023.

Četvrtak, 06 Travanj 2023 13:30

Bura: broj 50 – ožujak 2023.

Dragi sugrađani,

vašim je rukama jubilarni, pedeseti broj naše bakarske „Bure“. Živo se sjećam ideje koja se rodila prije 19 godina u trenutku kada smo dobili priliku upravljati našim Gradom 2004. godine. Već u travnju 2005. izašao je njen prvi broj, a onda redom sve do danas „Bura“ je postala redovito štivo koje se čuva. Listajući prve brojeve gledam dječja lica koja su danas odrasli ljudi, gledam slike
projekata koje smo odradili, prisjećam se događanja i dragih ljudi kojih više nema.

Stranice „Bure“ svjedoče našu prošlost, opisuju sadašnjost i najavljuju budućnost i to je njena najveća vrijednost. Ona postaje svjedok vremena u kojem živimo. Hvala svim urednicima, piscima članaka i priloga, baš svima koji su dali svoj biljeg na njenim stranicama. Naša bakarska „Bura“ neka sretno nastavi popunjavati svoje stranice u danima i godinama koje dolaze, jer, kako smo i najavljivali, upravo se zahuktava najveći investicijski ciklus na području našega Grada kakvog još nismo imali prilike vidjeti. Projekti se ustrajno nižu jedan za drugim, strojevi neumorno rade u svakom našem mjestu. Oni su siguran znak da Bakar zna i može biti perjanica Hrvatskog primorja na dobrobit i korist svojih građana i cijele Županije. Vizija koju smo godinama stvarali vodi ka samo jednom cilju, boljem, ljepšem i bogatijem životu naše zajednice.

Ogromna su sredstva koja se ulažu, a da smo učinkoviti dokazuje podatak kako se mnogi projekti realiziraju EU sredstvima, sredstvima proračuna Države, Hrvatskih voda i drugih izvora. Upravo je to razlog što već pune dvadeset i dvije godine nismo dizali komunalnu naknadu, uvodili prirez niti financijski opterećivali građane. Čak i sredstva povrata uplaćenog poreza koji se vraća na račune naših mladih do trideset godina starosti dolaze iz izvornih prihoda gradskog Proračuna. Podatak da od svih kućanstava s našeg područja u gradski Proračun ulazi tek nešto manje od milijun kuna komunalne naknade govori sam za sebe kad sagledavamo činjenice da za samo pokriće gubitaka i ostale troškove Autotroleja plaćamo preko tri milijuna kuna, javnu rasvjetu gotovo milijun kuna, a da za udruge s našeg područja i sportske klubove izdvajamo preko tri milijuna kuna. Tu su još i vrtići, škole, socijalna davanja i brojne pogodnosti koje smo proteklih godina omogućili našim građanima.

Kad razgovaram s kolegama iz ostalih dijelova Hrvatske čude se i najčešće pitaju: „Kako to uspijevate?“ Odgovor leži u samo jednoj činjenici i svega tri slova: „Rad“. On označava stalni, ustrajni pokret kotača zamašnjaka koji vuče naprijed i niti u jednom trenutku ne zastaje. I tako od prvoga dana otkad služimo svome kraju i vama, dragi sugrađani. To je razlog što je trenutno u našem kraju preko dvije milijarde kuna ulaganja. Otvorili smo vrata, do sada neviđenom, gospodarskom razvoju našega Grada, otvaramo ih iz dana u dan sve više. Gradi se preko dvadeset poslovnih hala, kilometri novih vodovoda, kanalizacije, obnavljaju se ceste, igrališta, projektira dvorana, bazeni, priprema širenje Industrijske zone, rađaju se nove poduzetničke zone. Sada kad smo ojačali i imamo snage za nove izazove krećemo s izmjenama Prostornog plana.

U godinama koje dolaze omogućit ćemo naseljavanje našeg područja mladim obiteljima, izgradnju višestambenih objekata, a sve će pratiti izgradnja potrebne infrastrukture. Borba za plato ex Koksara je završila, potpisan je Ugovor, teren je naš. Siguran sam da će u budućnosti biti još jedan pokretač razvoja. Ono što raduje, Bakar kao sigurno mjesto ulaganja prepoznaju i stranci. Ušli smo u Schengen, uveden je euro, kuna ostaje u sjećanju, zabilježena u arhivima i zauvijek zapisana u povijesti našeg Grada kao sredstvo kojim smo pokrenuli izgradnju i razvoj i ostvarili to naše odavno zamišljeno „Gospodarsko srce Hrvatskog primorja“. A da će ono kucati sve jače govori nam i netom završeni veliki kružni tok s čak pet izlaza u bakarskoj Industrijskoj zoni.

Namjera nam je upravo iz tog razloga da njegovo središte krasi simbolika bakarskog povijesnog grba, tri kule, sidro, šahovnica. Poruka koja govori da smo tu, čvrsto usidreni, da to je naš dom za kojeg gradimo srcem, neumorni u borbi za stvaranje ljepše, bogatije i sretnije budućnosti Grada Bakra u srcu Hrvatskog primorja, domovine Hrvatske i zajednice europskih naroda. To je razlog zbog kojeg ne mislimo stati, ta silna energija koja nas tjera naprijed gazi sve prepreke, a brojne su i treba ih savladati.

Ustrajni smo u namjeri da ostvarimo sve što smo obećali, rekli, napisali. Borit ćemo se i dalje za naš Grad srcem jer osjećamo snažnu podršku vas dragi sugrađani, otvarat ćemo nova gradilišta, pripremati nove projekte, ustrajno i stalno. Upravo onako kako simbolizira uskršnje vrijeme i simbol uskrsloga Krista. Naš Bakar tome svjedoči, neuništiv i vječan kao poruka Uskrsa koja znači da smrt nije kraj jer iz nje se ponovo i uvijek iznova rađa novi život.

Neka sve vas, dragi sugrađani, u toj vjeri i uvjerenju da se vrijedi boriti i živjeti za naš dom, čuva dobri Bog.

Vaš gradonačelnik
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 49 Bura: broj 51
srpanj, 2023.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top