Učitavanje stranice: Projekt „Snažna ja“

Srijeda, 28 Lipanj 2023 13:36

Projekt „Snažna ja“

Grad Bakar je u svibnju 2022. godine podnio prijavu projekta „Snažna ja“ na Javni poziv za podnošenje prijava pravnih osoba za (su)financiranje programa i projekata koji je provela Zaklada „Hrvatska za djecu“. Za spomenuti projekt Zaklada „Hrvatska za djecu“ odobrila je Gradu Bakru 100% financiranje u vrijednosti od 6.503,42 € / 49.000,00 kuna.

Cilj projekta „Snažna ja“ je informirati, osvijestiti, educirati i „ojačati“ mlade djevojke – posebice srednjoškolke i studentice, u razdoblju od 16. do 29. godine života, o važnosti razvijanja svijesti o sebi, svojim vrijednostima, o svojoj slobodi, svojim potencijalima, mogućnosti biranja prijatelja i partnera, mogućnosti iskazivanja mišljenja i vlastitog stava, u najvažnijem razdoblju njihovog života.“

Javni poziv za sudjelovanje na projektu proveden je tijekom veljače i ožujka te se na isti odazvalo osam mladih djevojaka koje su aktivno sudjelovale u radionicama i svim aktivnostima projekta „Snažna ja“.

Sudionice projekta, vođene stručnim voditeljicama sudjelovale su na tri interaktivne radionice tijekom kojih se radilo na razvijanju samosvijesti kod mladih žena, podučavanju komunikaciji, razgovoru s partnerom, važnosti iznošenja svojeg stava, ali i načina kako to učiniti, a da druga strana doista čuje što su htjele reći. Posebnim tehnikama koje su danas dostupne na tržištu radilo se na tome da mlade djevojke prepoznaju svoj potencijal, prepoznaju i mijenjaju svoja negativna uvjerenja, da zavole sebe i da rade na svom osobnom razvoju. Sve to u cilju razvijanja nove, sigurnije generacije koja će svjesno rasti i odabirati svoj vlastiti put prema sreći. Radionice ispred MM Consultinga vodile su dr. sc. Morena Mičetić, certificirana Academic Life Coach trenerica (Coach Training EDU, USA), mentorica i motivatorica, doktorica znanosti te Ira Kocijančić, NLP Practitioner i Theta Healing Practitioner.

Tijekom prve radionice, održane 29. travnja, sudionice su razvijale samosvijest kroz teme: kako vidim sebe, koga vidim kad se pogledam u ogledalo, što mi govori moja unutarnja kritičarka, što to znači „voljeti sebe“ te što želim u životu. Interakcijom i rješavanjem radnih listića, tijekom druge radionice, održane 20. svibnja, sudionice su učile o važnosti izrečene riječi ne, kako kroz zdrav odnos sa sobom donositi zdrave odluke i graditi zdrave partnerske odnose. Treća radionica održana je 17. lipnja, a ista je sudionicama na vrlo zanimljiv način kroz igru i interakciju ponudila rješenje kako kvalitetno razraditi planove za budućnost i kako raditi na realizaciji istih.

Projektom „Snažna ja“ kroz tri interaktivne radionice, snimanjem edukativno-informativnog filma te izdavanjem brošure senzibilizira se javnost, a naročito mlade djevojke te njihove obitelji o izazovima današnjice – površnim odnosima i krivim vrijednostima u partnerskim i prijateljskim odnosima, koje mogu rezultirati nasiljem i emocionalnim zlostavljanjem. Spomenutim projektom ukazuje se na postojanje drugih načina kojima se može pozitivno utjecati na problematiku koju nam donosi vrijeme u kojem živimo, a to je vrijeme brzih rješenja, još brže hrane, stalnih promjena, društvenih mreža i socijalne izolacije do koje je sve to dovelo. Današnje mlade žene ne poznaju drukčiji svijet, vrijednost i popularnost se mjere društvenim mrežama, stoga su aktivnosti u sklopu projekta „Snažna ja“ namijenjene njihovom osvješćivanju, informiranju i jačanju, upravo u životnom razdoblju u kojem im je to najpotrebnije.

Kao rezultat projekta izrađeni su brošura i kratki informativno-edukativni film u kojem su većinom sudjelovale sudionice projekta. Sav materijal koji je nastao tijekom projekta dostupan je na službenim mrežnim stranicama Grada Bakra, Gradske knjižnice Bakar i Turističke zajednice Grada Bakra kako bi koristio brojnim mladim djevojkama u Gradu Bakru i okolici.

Zaklada „Hrvatska za djecu“ je prepoznala važnost projekta „Snažna ja“ te 100% financiranjem omogućila kvalitetnu provedbu i izradu materijala koji su isključiva odgovornost Grada Bakra i MM Consultinga te se ni pod kojim uvjetima ne mogu smatrati odrazom stajališta Zaklade. Projektom „Snažna ja“ mladim se djevojkama kvalitetnim radionicama i materijalom omogućava kvalitetniji život te izgradnja boljih odnosa sa sobom i svojom okolinom.

Pozivamo sve zainteresirane da nakon pogledanog kratkog informativno-edukativnog filma ispune evaluacijski listić te isti pošalju na e-mail (naveden u donjem desnom kutu listića) ili istom pristupe putem Google obrasca

Bura - glasilo Bakra

Bura 49 Bura: broj 51
srpanj, 2023.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top