Učitavanje stranice: Bura: broj 51 – srpanj 2023.

Petak, 28 Srpanj 2023 14:09

Bura: broj 51 – srpanj 2023.

Dragi sugrađani,

rano je jutro u Bakru. Sunce je razlilo svoje sjajne zrake po Bakarskoj vali i zelenom odrazu šumovite padine u moru na kojoj se naziru obrisi stare Krasičarske ceste. „Po jutru se dan poznaje“, govorili su stari, a predivna slika Bakra danas potvrđuje to pravilo. Sve ovo što imamo stvarali su oni, naši preci, gradili neumorno. Prirodu su podredili sebi, u njoj našli inspiraciju, stopili se s njom, a djelo čovječjih ruku i priroda postali su sklad u kojem žive osjećaji.

Imamo Bogom danu ljepotu u svojim rukama, na nama je da je njegujemo, gradimo pažnjom neimara kojima svaki dan započinje radom, završava radom i taj rad ispunjava svaku poru njihovih života. Nastavljamo njihovim tragom, stvarajući, gradeći, utiskujući svoje stope u kamenito, primorsko tlo. Neprestano sadimo plodove koje će ubirati oni koji dolaze iza nas. Stvaramo novo sutra, a sutra je budućnost naše djece. Ona znači čisto more, nova radna mjesta, bolje plaće, dječju radost u vrtićima i školama, brigu za stare i nemoćne, još bezbroj svega što treba odraditi i što smo zacrtali u svojim, ponekad uporno tvrdoglavim glavama. Sve ono što smo osmislili mišlju, prenijeli vam riječju, dokazujemo djelom. Zvuk bagera koji je upravo započeo svoje piketiranje pod prozorom mog ureda, pokazuje to.S tim hukom znam da smo čvrsto na tom putu.

Bakar i cijeli naš kraj prošarali smo bezbrojnim gradilištima. Kako smo najavljivali, pokrenuli smo najveći investicijski ciklus ikada do sada u Bakru. Nebrojeni sati rada, mudrosti u pregovaranju i dovitljivosti uloženi su u milijune i milijarde kuna ili eura, svejedno, koje smo privukli, a ulažu se u Bakar i cijeli naš kraj. Omogućili su nam da vas, dragi sugrađani, ne opterećujemo financijski u toj velikoj izgradnji. Novac iz Europskih fondova, Proračuna RH, stranih i domaćih investitora omogućili su nam sve ovo. Redaju se gradilišta, a na njima niču novi objekti. Teško je izdvojiti koji je projekt važniji od kojeg. Svi su jednako važni jer posloženi u slici Grada i našoj viziji budućnosti oni stvaraju temelje koji su garancija boljega života.

Kanalizacija koju smo u Bakru priželjkivali godinama, novi vodovodi, crpne stanice, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, dugi ispust u moru, energetski kanali i oprema, napokon se grade. Investicija je to od preko šezdeset milijuna kuna koje je trebalo osigurati, izboriti se za preskakanje aglomeracije s Kostrenom, jer, kako sad stvari stoje, s njom bi čekali još barem desetak godina. Razumijem građane kojima smeta buka strojeva, prašina, kanali, raskopane ceste, cijevi, znam da je nezgodno hodati, možda daleko za prošetati do autobusa, ili parkirati auto negdje dalje... No, ako je cijena svih tih radova nekoliko mjeseci strpljenja i trpljenja, a rezultat konačno čisto more, bez 34 direktna ispusta fekalija na samoj rivi u centru Grada, bez pogleda na ciple koji halapljivo gutaju sve što izlazi iz njih, mislim da je to što radimo vrijedno razumijevanja, vrijedno strpljenja. Ovim gradilištem stvaraju se uvjeti za nova, ugodnija, oku privlačnija i sadržajima u gradu bogatija druženja, jednom riječju Bakar postaje mjesto ugodno za život.

Projektiramo buduću „Gradsku plažu“ u nastavku uređenja parka Banj. Bakarska „tunera“ vraća se na povijesno mjesto ispred Lubena. Arheološka istraživanja na Voju primiču se kraju, kreće uređenje Turske kuće. Iduće godine ćemo Bakranima, posjetiteljima i turistima otvoriti tunel koji će bakarsku noć obasjati šarenilom boja, a morskoj šetnici dodati još jednu čaroliju. Ima toga još, no da nije sve samo u centru Bakra dokazuju radovi po
svim našim naseljima i Industrijskoj zoni, u koju je stiglo preko pet stotina novih radnika već u prvih šest mjeseci ove godine. Ni tu ne zastajemo. Projektiramo širenje Zone na još milijun kvadrata. U nju kroz narednih nekoliko godina dolazi i dvorana, i bazeni, i dječji vrtić, i danas su u izgradnji nove hale. Od početka ove godine već njih dvadesetak. Cesta na Praputnjaku je izmještena, a na jesen kreće i vodovod od Zlobina do Plasa. Marohnićeva kuća je završena, krećemo ka građevinskoj za Vatrogasni dom DVD-a Hreljin. Čekamo građevinsku dozvolu i započinje izgradnja zatvorenog boćališta na Kukuljanovu. Gradi se veliki transportni vodovod na Tominu i Škrljevu, završava Dom na Krasici, tamo je i novi kameni križ na groblju. Uređuje se Hroljevo, novi je sanitarni čvor u Barutani na Naprijedu, nove sprave i nova dječja igrališta... Mogu nabrajati još dugo, no bitno je da svi zajedno shvatimo koliko je velik posao odrađen iza nas, još veći nas očekuje u danima pred nama i za njega smo spremni.

Ove godine slavimo i okruglu, tridesetu godišnjicu formiranja Grada Bakra kao samostalne jedinice lokalne samouprave. U tih trideset godina zaista se pokazala opravdanom vizija i ustroj Hrvatske, koji je na tragu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana osmišljen u cilju vraćanja povijesnog statusa i ispravljanja promašaja kroz bespuća povijesnih zbiljnosti hrvatskih krajeva, a Bakar je kroz svoju dugu povijest imao i te kako važnu ulogu. Na svima nama je da našem Gradu vratimo tu slavu i ponos koju je kroz stoljeća imao, a novim naraštajima osiguramo sretan život u blagostanju svoga doma i domovine.

S tim vas mislima pozdravljam, sa željom da uživate u moru ljubavi, ljetu i suncu, jer jedan je život i u njemu treba iskoristiti baš svaki dan.

Srdačno, vaš gradonačelnik
Tomislav Klarić

Bura - glasilo Bakra

Bura 52 Bura: broj 53
travanj, 2024.

Preuzmite glasilo Grada Bakra u digitalnom obliku. List izlazi kvartalno.

PREUZMI | ARHIVA

Bakarski zbornik

Bura 49 Bakarski zbornik

Uskoro preuzmite sve brojeve Bakarskog zbornika u digitalnom obliku.

PREUZMI | ARHIVA

Top